„Fogd és tedd fel!” – Ezrével varrják a maszkokat a nagyudvarnoki hölgyek

2020. március 26. - 17:20 | Régió

Vihetett belőle mindenki, aki megállt a kapujuk előtt, de százával adtak a kórháznak és a tűzoltóknak is. Bazsó Rozáliát, a kezdeményezőt kérdeztük

„Fogd és tedd fel!” – Ezrével varrják a maszkokat a nagyudvarnoki hölgyek
Olvasói felvétel

„Úgy kezdődött az egész, hogy a szeméttelepet működtető cég adott nekünk száz maszkot, hogy osztjuk szét a nyugdíjasok között. De ugye nemcsak a nyugdíjasok vannak, és több maszkot nem tudtunk szerezni, így nekiálltunk varrni” – árulta el.

Rozália hozzátette, családjából többen is varrónők vagy tudnak varrni, így 3-4-en összeálltak, majd reggel nyolctól este hétig folyamatosan dübörögtek a varrógépek.

„Megmozdult a falu, és hordták hozzánk a felhasználható anyagokat. Az elkészült maszkokért aztán az első két nap mindig becsengettek, így jutott eszünkbe, hogy kettesével egy zacskóba csomagolva kiakasztjuk a kerítésre, hogy ne kelljen öt percenként valakinek kifutnia” – mesélte.

Ingyen készítik a maszkokat, ingyen is adják, erről pedig egy táblát is kitettek a kerítésre.

„Itt van ez a bezártság, ugye, unaloműzésként is jó és segítünk vele. Pénzért nem is csinálnánk semmiképp” – vallotta Rozália.

Mivel a főút mellett laknak, sok idegen autós is megállt a kapu előtt és vitt a maszkokból. Rossz tapasztalatuk azonban nincs ezzel, nem akadt olyan, aki fogta és elvitte volna az összeset. „Volt, aki becsöngetett és mivel a varrásra kialakított szoba ablaka arra néz, kérdezte, vihet-e, mi meg intettünk, hogy igen. Volt, aki elvitt 2-3 zacskóval is, de többet nem” – folytatta.

Ami az utóbbi időben már gondot okozott, hogy nehezebb volt gumit szerezni, de ezt is kreatívan megoldották a korábban befőttes üvegekhez használt gumikkal, amiből szintén sokat kaptak, és varrás előtt fertőtlenítették. „Annyira aktívan állnak hozzá az emberek, mindenki hozzáállását csak dicsérni tudom” – hangsúlyozta.

Naponta átlagosan mintegy 300 maszkot varrtak meg, melyek száma mostanra már elérte a 2500-at is. Több százat kapott belőle a kórház, a belgyógyászat és a gyerekosztály is, de jutott gyógyszertárba, a tűzoltóknak és több cégnek is.

Rozália végül tegnap azt tudatta a Facebookon, hogy már nem tesznek ki többet a kapura, de akinek még szüksége van rá, csengessen bátran.

(SzT)