Fogva tartanak Budapesten egy tüntetőt, mert tegnap lefröcskölte festékkel a zsarukat

2017. április 11. - 15:58 | Külföld

Csoportos garázdaság elkövetésével vádolják és minimum 72 óráig őrizetben akarják tartani Gulyás Mártont, akit a Sándor-palota előtti tüntetésen állítottak elő a rendőrök – idézi a HVG a Gulyás-féle "Slejm - a torkon ragadt politika" aktivista vlog csapatnak a Facebook-posztját.

Fogva tartanak Budapesten egy tüntetőt, mert tegnap lefröcskölte festékkel a zsarukat
Fotó: Youtube

A Sándor-palota előtt hétfő este azért kezdtek el gyülekezni a tüntetők, mert Áder János aláírta a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítását.

A Budapest Rendőr-főkapitányság azt közölte, Gulyás Márton, "a spontán gyűlés egyik résztvevője festékesflakont dobott a rendőrök felé, több rendőr ruhája festékkel szennyeződött. A festékesflakont dobó G. Mártont a rendőrök előállították."

A Slejm csapata a Facebookon azt közölte, Gulyás narancssárga festékes műanyag flakonnal próbálta befesteni a Sándor-palota falát, szerintük az aktivista csak az épületet dobálta, a rendőrséget nem, ám a rendőrség kirángatta őt a tüntetők közül és előbb a Sándor-palotába, onnan pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületébe vitte.

Jelenleg is itt tartják fogva, csoportos garázdaság bűncselekményének gyanújával, ami három év börtönnel is büntethető. Az ügyészség csak a 72 órás fogva tartási határidő lejárta után, csütörtökön tervez dönteni arról, előzetes letartóztatásba helyezik-e őt, hogy "ne kövessen el újabb bűncselekményt"

- írták társai.

A Slejm csapata ezért kedden fél 6-ra tüntetést szervez a Belgrád rakpart 5., vagyis a Budapesti Nyomozó Ügyészség elé, ahol Gulyás Mártont fogva tartják. A szervezők azt akarják megmutatni, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit.

HVG