Fogyasszon diót szíve egészségéért!

2021. március 14. - 08:35

A szív- és érrendszeri megbetegedések sajnos világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. A folyamat észrevétlenül indul, és sokan szemet hunynak az apró jelek felett. Tovább ront a helyzeten a táplálkozás, a felgyorsult életvitel, a stressz és a nem megfelelő minőségű alvás.

Fogyasszon diót szíve egészségéért!

Bár a fenti tényezőkön gyakran nem könnyű változtatni, főképp nem egyik napról a másikra, vannak olyan apró megoldások, melyekkel észrevétlenül, kis odafigyeléssel érhetünk el pozitív eredményt.

Bár orvosilag nem ajánlott kizárólag bizonyos termékek fogyasztása az egyes betegségek gyógyítása érdekében, de apró lépésekkel mi is tehetünk azért, hogy egészségesebbek legyünk, és elkerüljük a komolyabb bajt.

Mi van a dióban?

A diót már évtizedek óta csodaszerként tartják számon, ám konkrét kutatási eredmények a régmúltból még nem voltak elérhetők. Őseink ösztönösen tudták, hogy a diófogyasztás jótékony hatással bír, mára pedig számos kutatás bebizonyította, hogy ez valóban így van.

A dió igen nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 alfa-linolénsavat, ami a szív- és érrendszerre köztudottan pozitívan hat. Egyéb hasznos összetevőket, nevezetesen polifenolokat is tartalmaz.

Ha dióval együtt juttatjuk a szervezetünkbe a fent felsorolt hasznos zsírsavakat, azok felszívódása is hatékonyabb. Ezt a tényt a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói is bebizonyították.

Bizonyítékok és kutatási eredmények

A kutatásba 30-65 év közötti túlsúlyos és elhízott személyt vontak be. 2 hétig normál étrendet folytattak, vagyis élték az addig megszokott hétköznapjaikat. Ez azt jelenti, hogy kalóriabevitelük 12%-a telített zsírsavakból állt. Majd a csoportot 3 részre osztották. Az első harmad minden nap fogyasztott diót, a második harmad alfa-linolénsavat és egyéb telítetlen zsírsavakat juttatott be, de nem dió formájában, a harmadik csoport pedig sem diót, sem alfa-linolénsavat, sem más olajokat nem fogyasztott, ami a dióban található.

6 héten át folytatták az adott étrendet, majd áttértek a másik, majd újabb 6 hét után a harmadik csoportba. Ezalatt a kutatók folyamatosan vizsgálták a kardiovaszkuláris eredményeket. Az a csoport, ahol diót ettek 6 héten át minden nap, mindvégig alacsonyabb centrális vérnyomásértékeket produkált, tehát kimutathatóan jó hatással van a diófogyasztás a vérnyomásra.

Viselje szívén egészségét!

Nem kell az Egyesült Államokig utazni, ha szeretnénk átfogó képet kapni keringésünk állapotáról. A CMC Déli Klinikán sorban állás nélkül, kellemes környezetben a legkülönbözőbb vizsgálatokat is elvégeztethetjük, és nem kell hónapokat várni az időpontokra.

Ne késlekedjen, ha úgy érzi, nincs valami rendben, ha vissza-visszatérő vagy folyamatos súlyproblémákkal küzd, ha vérnyomása az átlag felett van, vagy ha ideje kontrollvizsgálatra mennie. Az idejében és megfelelően kezelt keringési problémák, tudatos életvitel és rendszeres kontroll életet ment!

(PR-cikk)