Fogyatékkal élők napja a középiskolások körében

2016. december 3. - 11:54 | Régió

1992 óta december 3-a a fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja.

Fogyatékkal élők napja a középiskolások körében
Az iskola felvételei
Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Sportgimnáziumban már hagyomány, hogy ezen a napon vendégül látják a helyi Mentális Sérülteket Segítő Társulás tagjait, akikkel nemcsak ezen a napon találkoznak, hiszen gyakori látogatók az ő klubfoglalkozásaikon a középiskolások is.

Évről évre mozgással indítják ezt az örömnapot. Idén a táncos lábú negyedikes lányok egy vidám koreográfia betanítására vállalkoztak, amelyben vendégeik együttműködő partnereik voltak. Perceken belül „trópusi” hangulat lett az iskola tükörtermében, és fűszoknyában, valamint virágszirom-nyakfüzérben lejtették a „csigatáncot”.

Ezt követően a hotelakadémisták fogadták a társulás tagjait, akik ismervén előre a programot, természetesen szakácsruhát is hoztak magukkal, így csatlakozhattak vendéglátóikhoz, és a tankonyhában sajtkrokettet, banánpiskótát és amerikai palacsintát készítettek együtt. Az ételkészítésbe ugyanolyan örömmel kapcsolódtak be, mint a szervírozásba. Az elkészített ízletes finomságok pedig gyorsan elfogytak, következhetett a karácsonyi tematikájú interaktív magyaróra. Ezt megelőzően még felkerültek az iskola karácsonyfájára a Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás ajándékdíszei, és az adventi koszorút körbeállva a Kis karácsony, nagy karácsony című dal közös eléneklésével megalapozták az igazi ünnepi hangulatot.

A klubtagok körében oly népszerű magyarórán Rilke Advent című versét dramatizálták, az interaktív táblán pedig Szabó T. Anna adventi verseihez készített feladatokat oldottak meg. Előzetes kérésüket teljesítve voltak még rajzolós, számolós, szókeresős fejtörők is, amelyekkel nagy lelkesedéssel és ügyességgel birkóztak meg, itt-ott igénybe véve a sportgimisek és szakközépiskolások segítségét.

A nap sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az eseményt záró közös fényképezkedés közben a vendégek már arról beszéltek, hogy mi lesz jövőre ugyanezen a napon…
-kl-