Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában

2020. szeptember 18. - 17:33 | Belföld

Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában. Egyre több a vörös és a narancssárga besorolású régió, mindkettőből 14 van.

Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jaroslav Novák)

Jelenleg 51 zöld régió van az országban - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. Megjegyezte, a 65 év feletti lakosság körében hetente növekszik a fertőzöttek száma.

„Körülbelül 20 százalékos emelkedésre számíthatunk hetente, ezért ez a szám sajnos magasabb lesz. Be kell húznunk a kéziféket, és meg kell néznünk, milyen hatása lesz ennek"

- mondta Krajčí.

Krajčí szerint Szlovákiában főleg az esküvők, a családi és vállalati ünnepségek, a diszkók és bárok, a nagyobb egyházi ünnepségek, a sporttáborok, a munkahelyek és a szállodák a fertőzés forrásai. Ján Mikas országos tiszti főorvos ezért péntektől betiltotta a rendezvények szervezését az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a klubokban és a diszkókban.

Ha az összejövetelek résztvevőinek számát 500-ról 100-ra csökkentenék, azzal 25-szörösével esne vissza a kontaktszemélyek száma - magyarázta a miniszter, hogy miért fontos korlátozásokat bevezetni.

A jelenlegi szlovákiai járványügyi helyzetet figyelembe véve 16 százalékos esély van arra, hogy egy 500 fős rendezvényen részvevő személy megfertőződjön. Pozsonyban 37 százalék az esély erre - mondta Krajčí. Hozzátette, például az esküvői vendégek létszámának maximum 30 főre korlátozásával ez az esély egy százalék alá csökkenne.

A környező országok közül Csehországban, Magyarországon, Ausztriában és Ukrajnában kritikus a helyzet, a fertőzöttek száma növekszik. Lengyelországban csökken a fertőzöttek száma - mondta az egészségügyi tárca vezetője.

A szlovákiai kórházakban 11 fertőzőosztály működik, ezek közül kettőben kritikus a helyzet. A Nagymihályi kórház az egyik - magyarázta Pavol Jarčuška infektológus. Ha a fertőzőosztályon minden ágy foglalt lesz, a kórház más részlegét alakítják át a fertőzöttek elhelyezésére - magyarázta.

Mikas közölte, körülbelül egy hónapra elegendő teszt van Szlovákiában. A nagykapacitású tesztelőközpontok azonban nem teljesen kihasználtak - mutatott rá Krajčí. Körülbelül 400 embert tesztelnek Pozsonyban, ha szükséges, az üzemeltetők 1000-re tudják növelni a kapacitást. A miniszter szerint a laboratóriumi vizsgálatokkal lehet probléma, ahol a kapacitás 7500.

„Ez nem kevés, viszonylag szilárd kapacitásról beszélhetünk"

- jegyezte meg.

Krajčí és Jarčušek arról tájékoztatott, hogy Szlovákiában néhány héten belül hozzáférhetők lesznek az antigéntesztek, amelyekkel a vírus jelenléte kimutatható. Jarčušek elmondta, ezekkel a tesztekkel 98%-os pontossággal megállapítható a fertőzés.

TASR