Fokozódik az elnökjelöltek harca: Čaputová szerint Šefčovičot a félelem irányítja

2019. március 5. - 21:01 | Belföld

Zuzana Čaputová államfőjelölt szerint Maroš Šefčovič keddi kijelentései mögött az a félelem áll, amit a hatalmon lévők éreznek a rengeteg ember miatt, akik összefogtak az igazságtalanság és a hatalmi arrogancia ellen. Hozzátette: ezeknek az elveknek a képviselői csak akkor maradhatnak hatalmon, ha sikerül megosztaniuk az embereket.

Fokozódik az elnökjelöltek harca: Čaputová szerint Šefčovičot a félelem irányítja
Fotó: Cséfalvay András

„Šefčovič úr kedden a kormány szállodájában csatlakozott ahhoz a támadáshullámhoz, melyet a koalíciós képviselők és a Smer képviselői indítottak ellenem pár nappal ezelőtt” – jelentette ki Čaputová. Hozzátette: Šefčovič kijelentéseire is az igazság, a tisztesség, az őszinteség és a világos állásfoglalás a válasza. Emlékeztetett: a törvény előtti egyenlőség és a minden egyes állampolgárt megillető jogérvényesítés a kampánya központi témái. „Úgy, ahogy azt kedden a Hospodárske noviny idézett beszélgetése során elmondtam: ha Kiska urat elítélnék, és kérvényezné a kegyelemgyakorlást, igazságosan állnék hozzá ehhez a kérelemhez, úgy, ahogy bármelyik másik állampolgár kérelméhez” – mondta.

Šefčovič kedden utalt rá, hogy Čaputová a háttérben megegyezhetett Andrej Kiskával, a jelenlegi államfővel. Čaputová szerinte nem zárta ki, hogy elnökként kész lenne kegyelemben részesíteni Kiskát, aki korábban támogatásáról biztosította őt. Šefčovič leszögezte, hogy ő államfőként nem részesítene kegyelemben egyetlen politikust sem.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni 7 és 22 óra között lehet majd.

TASR