A Föld napja rajzzal, dallal, virággal

2018. április 20. - 17:30 | Régió

Április 20-án az ógyallai speciális iskola tanulói  rendhagyó tanítási órákon vettek részt. 

A Föld napja rajzzal, dallal, virággal
Az iskola felvételei - további fotókért kattints!

Ezen a napon a táskában maradt minden könyv és füzet. A sok színes ceruza, zsírkréta, fix pedig elfoglalta az iskolai padokat. A Föld napjára készültek a nebulók.

A tanítási nap elején egy hosszabb ismeretterjesztő filmet tekintettek meg a Föld védelméről, majd vitát folytattak a látottakról. Mindenki igyekezett elmondani a saját szavaival, mit is gondol a környezet védelméről, a szemetelésről, a felmelegedésről. Egy pár perces környezeti vetélkedő után, felüdülés címen olyan verseket, dalokat hallgatott meg a sok gyerek, amelyek kapcsolódtak a nap tematikájához. Figyelmesen, áhítattal hallgatták meg Fekete István: Az erdő fohásza című költeményét, valamint a V Moto Rock együttes A gömb című dalát. Nagy sikere volt a Vacak, az erdő hőse című rajzfilm egyik vidám dalának. Kis Kata: A Föld dala kezdetű szerzeményét kétszer is le kellett játszani.

A tartalmas ráhangolódás és ötletelés után pici szünet következett, majd jött a nagy rajzolási verseny. Az izgatott gyerekek szebbnél szebb ötleteket vázoltak fel a papírra. Ezután az elkészült tervek színt kaptak, s ki színes ceruzával, ki zsírkrétával, ki pedig fix segítségével tette látványossá alkotását. A papíron életre kelt a sok virág, a Föld, a vizek és lakóik, az erdők állatai. Néhányan lelkesedve magyarázták mit is rajzoltak. A tanító nénik csak kapkodták a fejüket a sok ötletes alkotás láttán. Többször meg is jegyezték: Nagy bajban lenne egy zsűri, mert szinte lehetetlen választani.

Miután mindenki elkészítette, megrajzolta a megálmodott képet, következhetett a közös éneklés. Az iskola udvarán sorakozott fel szinte mindenki, ügyesen gyújtották meg a szív alakba kirakott gyertyákat a Föld kicsinyített mása körül. Idén is Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért kezdetű lírai dalát adták elő közösen. E dal előadásával bekapcsolódott az iskola a Jobb Veled a Világ alapítvány Énekelj a Földért mozgalmába is.

S ezek után még mindig nem ért véget a nap. Következett az utolsó előtti nagy munka, amire már ősz óta készültek. A sok színes rajz egy nagy plakáttá állt össze, de nem akármilyen plakáttá. Az őszi időszakban az iskola sikeresen vett részt a Tanuljunk az Új Szóval projektben, ami a környezet védelméről szólt. A napilapban ekkor megjelent mellékleteket a tanulók összegyűjtötték, most pedig a nagy közös alkotás részeivé lettek az írások, képek, tájékoztatók.

A tartalmas nap befejezéseként került sor a virágültetésre. Az önkéntesek az iskolai kertben elkészítették a talajt, majd a heteken keresztül cserepekben nevelgetett, ápolgatott virágokat kiültették a végső helyükre.

A jelelevők véleménye szerint tavaly is jó volt, de idén még jobb lett a Föld napja.

Bathó Sylvia
pedagógus