Földbe áll az egészségügy, ha Matovič költségvetését elfogadja a parlament – az egészségügyi miniszter is nekiment a pénzügy javaslatának

2022. október 11. - 14:30 | Belföld

Darabokra szedték a hétfőn bemutatott állami költségvetés egészségügyi részét az egészségügyben érintett szervezetek képviselői, akik ma tárgyaltak az egészségügyi minisztériumban. Ha a pénzügyminisztérium nem dolgozza át a javaslatot, januárban vagy akár már decemberben leállhat az egészségügy. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is elfogadhatatlannak tartja Igor Matovič javaslatát.

Földbe áll az egészségügy, ha Matovič költségvetését elfogadja a parlament – az egészségügyi miniszter is nekiment a pénzügy javaslatának
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Katasztrofálisnak tartja a 2023-as évi állami költségvetés tervezetének egészségügyi részét az egészségügyi szervezetek valamennyi képviselője, kezdve az egészségbiztosítóktól, a kórházszövetségen, a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok szövetségein át, egészen a páciensek szervezetéig és az egészségügyi szakszervezetekig, a témával foglalkozó szakemberekig. Még az egészségügyi miniszter is élesen bírálta a pénzügyminisztérium javaslatát, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) szerint nem ebben egyeztek meg.

A pénzügyminisztérium felrúgta a megállapodást?

Pedig a pénzügyminisztérium szerint az egészségügyi kiadásokra 2023-ban 7,6 milliárd eurót szánna a kormány, ami 1,24 milliárd eurós, 19,4 százalékos emelkedést jelent 2022-höz képest. Igor Matovič (OĽaNO) a „Segítség az embereknek költségvetésének” hívja, mert szerinte az embereknek, a cégeknek és a közintézményeknek is segítene, ha elfogadnák.

Az egészségügyi szervezetek szerint azonban ezek inkább csak ígéretek, nem pedig konkrét, működési támogatás. Velük ért egyet Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is, aki szerint a pénzügyminisztériummal 450 millió euró pluszban egyeztek meg, ami nem szerepel a tervezetben.

„Az utolsó megbeszélésünk a pénzügyminisztériummal mintegy három hete volt, akkor megegyeztünk a költségvetés sarokpontjaiban, és azóta nem hallottunk arról, hogy ezzel bármi kifogása lett volna a pénzügyminisztériumnak – mondta Lengvarský. – A javaslat számunkra elfogadhatatlan.”

Lengvarský még bízik a tárgyalásokban a pénzüggyel. „Remélem, hogy a következő napokban olyan módosítások jönnek, hogy az egészségügyi ellátás biztosítható lesz a megfelelő szinten” – üzente kollégájának az egészségügyi miniszter. A javaslatot az egészségügyi minisztérium is csak pénteken kapta meg, a megjegyzéseire, kérdéseire, amit azóta küldött a pénzügyminisztériumnak, nem kapott választ.

A legrosszabb költségvetés az elmúlt 20 évben

Hasonlóan értékelik a költségvetést az érintett szakmai szervezetek képviselői is. Tomáš Malatinský, az egészségbiztosítókat is tömörítő Munkaadók Országos Szervezetei Szövetségének (AZZZ) elnöke. „Minden résztvevő nagyon kritikusan nyilatkozott a javaslatról, amely illuzórikusan nagy emelkedésről beszél, de valójában szinte semmilyen emelkedést nem tartalmaz” – jelentette ki Malatinský.

Ennél is élesebben fogalmazott Marian Petko, a Szlovák Kórházszövetség elnöke. „Ez a legrosszabb költségvetés-javaslat az elmúlt húsz évben, teljesen elutasítjuk” – jelentette ki Petko. Szerinte legalább 450 millió euró hiányzik ahhoz, hogy a rendszer legalább valamilyen mértékben stabil maradjon.

„Ha így fogják elfogadni a költségvetést, akkor a szlovák egészségügy apokalipszise 2022. december 1-jén kezdődik az orvosok távozásával, mert a jelenlegi kétezerhez egészen biztosan további százak csatlakoznak, és csatlakoznak hozzájuk a nővérek is” – utalt azokra az orvosokra Petko, akik szeptember végéig már benyújtották felmondólevelüket, és kéthónapos felmondásukat töltik.

Petko szerint komoly tiltakozások várhatóak, ha a költségvetést a jelenlegi formájában fogadják el. „Kaptunk bizonyos ígéreteket az eddigi tárgyalásaink során, de azok csak papíron maradtak, a valóság teljesen más” – magyarázta a kórházszövetség vezetője.

Ugyanezt mondta el a Magánorvosok Társasága (ASL) nevében Marián Šóth, a szervezet elnöke. „Az egészségügyi minisztériumban részt vettünk az egészségügyi költségvetés kidolgozásában, az egy olyan vízióról szólt, ami stabilizálhatta volna az egészségügyi rendszert. Azonban abszolút csalódtunk, amikor megláttuk a pénzügyminisztérium változatát – mondta Šóth. – Ez számunkra teljesen elfogadhatatlan.” Szerinte a javaslat alapján lehetetlen lesz fenntartani a rendelőket, az orvosok pedig nem fogják kockáztatni, hogy a rezsiköltségek 100-150 százalékos emelkedése miatt eladósodjanak.

„Hatalmas szégyen a pénzügyminisztérium és kormány számára, hogy ezt a javaslatot bemutatta” – mondta Šóth.

A páciensek szervezete szerint nincs meg a fedezete az új gyógyszerek költségeinek sem. „Ígéreteket kaptunk az innovatív gyógyszerek bevezetésére, de ez a javaslat azt mutatja, nincs rá fedezet, pénzügyminisztérium azt üzeni a betegeknek, hogy nyíltan a passzív eutanáziát támogatja” – Elena Marušáková, a Páciensek Jogvédő Szövetségének alelnöke.

Csak 130 millió euró tényleges pluszt tartalmaz

Botrányosnak nevezte Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet korábbi igazgatója, egészségügyi szakember is az Igor Matovič pénzügyminiszter által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumot. Szerinte a tényleges emelkedés mindössze 130 millió euró, miközben csak a már elfogadott béremelés ennél jóval magasabb.

„Csak a jövő éves béremelés az állam javaslata szerint 394 millió euróba kerül, és ebbe még a járóbeteg-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat bele sem számolták” – magyarázza az elemző.

A javaslat emellett szerinte semmilyen tekintettel nincs a magas inflációra és az emelkedő energiaárakra.

A 2023-as költségvetés javaslatát szerdán tárgyalja az érdekegyeztető tanács, majd a kormány elé kerül. Legkésőbb október 15-ig azonban a parlamentbe kellene küldenie a kormánynak.

A pénzügyminisztérium reakcióját itt olvashatják.

- lpj -