Földbe döngölte a műsorvezető Dankót és Sulíkot, akik köpni-nyelni nem tudtak

2016. december 13. - 09:34 | Belföld

Ritkán kerül sor arra, hogy egy műsorvezető élő adásban egyszerűen földbe döngöl két csúcspolitikust, de közszolgálati televízió hétvégi vitaműsorában pontosan ez történt.

Az O 5 minút 12 (5 perc múlva 12) című vitaműsor vendégei Andrej Danko (SNS) házelnök és Richard Sulík (SaS), a legnagyobb ellenzéki párt vezére voltak.

Arról, hogy a két politikus hogyan esett egymásnak, korábbi cikkünkben már írtunk, a vitaműsor csúcspontjáról - ami Martin Strižinec műsorvezető nevéhez fűződik - azonban még nem emlékeztünk meg méltóképp, pedig Strižinec megnyilvánulása mérföldkőnek számít a szlovákiai sajtótörténetben.

Martin Strižinec viszonylag visszafogottan vezette a vitát, szépen hagyta egymásnak esni a két politikust, ám amikor Andrej Danko szájából elhangzott a "szájhős" szó, a műsorvezetőnél betelt a pohár. Strižinec egy olyan egyperces monológba kezdett, ami jó eséllyel vizsgaanyag lesz minden újságíróiskolában.

"Ki nem kiabál a szlovák politikában? Ön Matovičról beszél, Robert Fico az újságírókról, ön Robert Ficóról, Igor Matovič arról, hogy a kormányban mindenki tolvaj. Mindenki kiabál, paradox módon a fasiszták a legcsendesebbek, és arra várnak, hogy önök szétszedjék egymást. A Smer kongresszusán azt hallottuk, hogy vége a politikai korrektségnek, hát, ez nyilvánvalóan valahogy így néz ki, már következetesen sikerült ezt elsajátítaniuk. Az államfő arra kérte önöket, vessenek gátat a fasizmusnak. Erre önök mit csinálnak? A választások óta nem hallunk mást, csak veszekedést, mindenkitől. A fasiszták pedig szépen csöndben várják, mennyi szavazatot szereznek a következő választáson. Ez a fasizmus elleni harc? Itt már tényleg senki nem beszél csöndesen és alázatosan arról, hogy mit kéne csinálni, csak a saját egójukkal foglalkoznak. Most nem konkrétan önökről beszélek, de hétről hétre intenzív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban"

- mondta Martin Strižinec, akinek monológja közben a politikusok köpni-nyelni nem tudtak, Danko zavartan lapozta jegyzeteit, Sulík pedig itt-ott elmosolyodott a zavartól. Végül az ellenzéki politikus vetett véget Strižinec "felszólalásának". A pártelnök szerényen jelezte, hogy ő van soron a válaszadással, Strižinec pedig mint egy szigorú osztályfőnök átadta neki a szót:

"Na, jöjjön!"

(para)