A földgáz ára most érhette el a csúcsot

2022. október 14. - 12:59 | Belföld

Az európai gázárak csökkentésének egyik lehetősége a közös beszerzésük. Bár Karol Galek korábbi államtitkár szerint a gazdasági tárca kezdettől fogva támogatta ezt a tervet, a többi állam érdeklődése fokozatosan alábbhagyott.

 

A földgáz ára most érhette el a csúcsot
Illusztráció

Az ellátási bizonytalanság miatti magas földgázárak Európában fokozatosan stabilizálódhatnak. Ehhez járulnak hozzá az uniós és a tagállami intézkedések, hosszú távon pedig a források fokozatos diverzifikációja és a megújuló energiaforrások nagyobb aránya. Erről beszélt Karol Galek (SaS), a szlovák gazdasági minisztérium korábbi államtitkára csütörtökön az Energofórum nevezetű konferencián. Meggyőződése, hogy ami a gáz árát illeti, most értük el a csúcsot. A képviselő szerint az áraknak az intézkedések elfogadása után stabilizálódniuk kell, és nem szabad további inflációs nyomást gyakorolniuk. Emlékeztetett arra, hogy az erőforrások diverzifikálása viszonylag magas költségeket igényelnek majd, de ezek fokozatosan megtérülnek az olcsón működtethető megújuló energiaforrások formájában.

Az európai gázárak csökkentésének egyik lehetősége a közös vásárlásuk. Milan Sedláček az Eustream részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy országok, mint Spanyolország, Németország vagy Franciaország valószínűleg nem csatlakoznak a közös beszerzéshez.

A hosszútávú szerződések megkötése azonban jelenleg nem lenne helyénvaló, sem Galek, sem Alexander Duleba szerint. A Szlovák Külpolitikai Társaság szakértője úgy gondolja, hogy az ukrajnai konfliktus alakulásától függően néhány hónapon belül jelentősen megváltozhat a helyzet, és ennek a háborúnak a vége után ismét Európába áramolhat az orosz gáz.

Jakub Ondrejka, a Szlovák Gázművek illetékese azonban az orosz szállítások megbízhatatlanságára hívta fel a figyelmet. A Gazprom hosszú ideje csökkenti a szállítást a legtöbb európai országba, és a múltban teljesen leállította azokat a Jamal és az Északi Áramlat 1 északi gázvezetékeken keresztül.

(hnonline)