Földhöz vágták a külügyminisztert

2016. december 15. - 10:10 | Külföld

Földhöz vágták a venezuelai külügyminiszter asszonyt az argentin hatóságok, miután a tárcavezető megpróbált bejutni a Buenos Airesben ülésező Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur miniszteri ülésére – állította helyi idő szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Földhöz vágták a külügyminisztert
Fotó: napalete.sk

Venezuela Mercosur-tagságát felfüggesztették, részben arra hivatkozva, hogy a baloldali, caracasi kormány nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Maduro szerint viszont ez a lépés indokolatlan, és puccsal ér fel.

A Buenos Airesben készült felvételeken az látszik, hogy Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter dulakodik a biztonságiakkal, de olyasmi nem látszik, hogy földhöz vágnák vagy letepernék. "Súlyosan megsérült. Eltört a kulcscsontja" – mondta mégis Maduro.

"Ha kidobnak minket az ajtón, visszamászunk az ablakon" – mondta a külügyminiszter Buenos Airesben.

Rodríguezt végül beengedték az épületbe, ahol találkozhatott argentin kollégájával, de a Mercosur-tanácskozásra nem mehetett be. A venezuelai ellenzék szerint a külügyminiszter lejáratta az országot.

Susana Malcorra argentin külügyminiszter később egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kétoldalú találkozón elbeszéltek egymás mellett Rodríguezzel, de ő tudatta vele, hogy egy többoldalú találkozóra nem mehet be meghívás nélkül.

"Ő nyilván úgy gondolta, hogy joga van jelen lenni, de világosan tudattam vele szóban és írásban egyaránt, hogy nem hivatalos a tanácskozásra" – húzta alá Malcorra.

(MTI)