Földközeli kisbolygót fedezett fel társával egy érsekújvári csillagász!

2018. október 25. - 11:34 | Tech

Kürti István érsekújvári amatőr csillagász és Sárneczky Krisztián budapesti csillagász októberben közösen fedezett fel egy földközeli aszteroidát.

A TASR-t Kürti tájékoztatta, a felfedezést pedig az amerikai Minor Planet Center honlapja is megerősítette. A csillagászok számításai szerint az égitest biztonságos távolságban halad el a Föld mellett.

Kürti október 13-án, szombaton lett figyelmes a 2018 TY5-ös jelzéssel ellátott égitestre. Mivel úgy tűnt, hogy egy földközeli aszteroidáról van szó, kapcsolatba lépett a csillagászok társaságával, amely segített neki a további megfigyelések végzésében. „A földközeli aszteroidák olyan égitestek, amelyek az útjuk során kevesebb, mint 194 millió kilométerre megközelítik a Napot. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a bolygónk pályájához is közel kerülnek. Egyesek veszélyesen közelre” – magyarázta az amatőr csillagász. A megfigyelésekre azért volt szükség, hogy a kisbolygó pályáját pontosan ki tudjuk számítani.

Vasárnap (október 14.) reggelre a felfedezést sikerült megerősíteni, és további öt csillagvizsgáló közölte ehhez a saját megfigyeléseit. A 2018 TY5 október 22-én volt a Földhöz a legközelebb, amikor 66 000 km/órás sebességgel suhant el mellette, 8 millió kilométeres távolságban, amely körülbelül a Föld és a Hold közötti távolság 21-szerese. A kisbolygó becsült átlagos átmérője 100-225 méter. Szabad szemmel nem látható, csak teleszkóp segítségével.

Kürti és Sárneczky 2010 ősze óta működik együtt, és már több száz aszteroidát sikerült felfedezniük. A magyarországi csillagász a Piszkéstetői Csillagvizsgálóból fényképezi az ég egyes részeit, a szlovákiai csillagász pedig otthon kiértékeli a felvételeket. „Az égboltot nagy automatikus berendezések pásztázzák naponta, és ezek találják meg a legtöbb aszteroidát. De mint ez az eset is bizonyítja, a felfedezés nem csak a »nagy halak« sajátja” – mondta Kürti.

(TASR)