Főleg a közkedvelt üdülőhelyeken nő a koronavírusos esetek száma Szlovákiában

2021. július 21. - 14:29 | Belföld

Az új koronavírussal összefüggő esetek száma főleg a szlovákok által kedvelt üdülőhelyeken nő.

Főleg a közkedvelt üdülőhelyeken nő a koronavírusos esetek száma Szlovákiában
Fotó: TASR

Magas tehát a fertőzésveszély, hívta fel a figyelmet Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője.

Hozzátette: a szlovákiai járványhelyzet hasonló a múlt hetihez. A kórházban kezelt páciensek száma csekély mértékben csökkent. Minden járás zöld besorolású marad, az óvintézkedések nem változnak.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter kilátásba helyezte, hogy ha az SZK Nemzeti Tanácsa a napokban elfogadja a közegészség védelméről szóló törvényt, az oltottak esetében megváltozhatnak például a rendezvényekre való belépés szabályai. A miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy idő után fel kell venni egy harmadik adagot is a COVID-19 elleni vakcinából.

Jelenleg Pozsony megyében a legmagasabb az átoltottság aránya. Az oltási kampánnyal Lengvarský elmondása szerint főleg az 50 felettieket akarják megcélozni.

Szlovákiában mintegy 840 000 főre tehető azoknak az 50 évnél idősebb személyeknek a száma, akik még nem oltatták be magukat. "Könnyen megfertőződhetnek, a betegség lefolyása pedig esetükben súlyos is lehet" - figyelmeztetett Mišík.

A tárcavezető elmondása szerint a PCR tesztek árának térítése ügyében még folynak a tárgyalások. Az antigén teszt ára 5 euró körül lesz. Lengvarský kilátásba helyezte, hogy ha a vakcinagyártók javasolni fogják, megkezdhetik a 12 év alatti gyerekek oltását is.

Szlovákia elkötelezte magát, hogy más országoknak 1,2 millió vakcinát ajándékoz el. A miniszter szerint a lejárati dátum lesz a mérvadó. Nem csupán az AstraZeneca vakcinái jöhetnek szóba. "A külügyminisztériummal együtt keressük a partnert" - fűzte hozzá.

(TASR)