Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma a Dunaszerdahelyi járásban

Június és október között hozzávetőlegesen 400-zal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A Galántai járás a munkanélküliségi rátájával országos második.

Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma a Dunaszerdahelyi járásban

A nyári hónapokban sem nőtt a munkanélküliek száma a Dunaszerdahelyi járásban, október végén pedig 3,24%-ot tett ki az arányuk. Ez június óta 0,36%-os csökkenést jelent – derül ki a hivatal statisztikáiból.

A dunaszerdahelyi munkanélküliségi ráta alacsonyabb, mint a pozsonyi járások többségében (kivéve az I. és az V. járást), illetve Szencen. A másik oldalon viszont Nagyszombat megyét tekintve Senicát (4,51%) követően a második legmagasabb.

Október végén a munkaügyi nyilvántartásban jegyzett álláskeresők száma Dunaszerdahelyen 2682 volt, ebből 2067 a rendelkezésre állóké. A különbség 615, melynek legnagyobb hányadát azok teszik ki, akik ideiglenesen munkaképtelenek (506), a többiek valamilyen tanfolyamon (48), vagy abszolveni gyakorlaton (22), esetleg egyéb önkéntes gyakorlaton (19) vesznek részt, vagy pedig községi munkát végeznek (20).

A gazdaságilag aktív polgárok száma 63 845, és amennyiben nemcsak a rendelkezésre álló munkanélkülieket vesszük száma, a munkanélküliségi ráta 4,20%-ot tesz ki.

Június után szeptemberben és októberben is több mint 600-an találtak munkát a nyilvántartásban szereplők közül. Az elmúlt hónapban konkrétan 610-en, ami valamivel kevesebb, mint a szeptemberi adat (654), de jóval magasabb, mint a nyári hónapokban (augusztus – 475, július – 539).

Ezzel szemben hónapról hónapra ingadozik az új álláskeresők száma. Októberben meglehetősen alacsony volt, mindössze 339, míg az előző hónapban például 454 – ez utóbbi adat köszönhető vélhetően annak is, hogy a közép- vagy szakközépiskolát végzettek közül azok, akik nem találtak a nyáron munkát, szeptemberben jelentkeztek a hivatalnál.

Nemcsak a kerületben, de országosan is Nagyszombat után a Galántai járás áll a legjobban a munkanélküliség tekintetében, előbbiben 2,16, utóbbiban 2,20%-ot tesz ki a nyilvántartott munkanélküliek aránya.

A Dunaszerdahelyihez képest alacsonyabb a gazdaságilag aktív lakosság méretet is, 50 478 főt tesz ki, ebből 1436-an szerepelnek a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, és 1112 a rendelkezésre álló munkanélküliek száma. Az összes álláskeresőt figyelembe véve a munkanélküliségi ráta 2,84%.

Galántán Dunaszerdahellyel szemben ugyanakkor a nyáron magasabb volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, köszönhetően elsősorban a bejelentkezett abszolvenseknek. Az előző hónapban még 1554-en voltak, júliusban pedig még 1612-en. Azt megelőzően a júniusi adat 1528, az alá sikerült most lemenni a járásan. Hasonlóképp a munkanélküliségi ráta is most csökkent le a júniusi 2,37% alá, míg előző hónapban még 2,47%-ot tett ki.

Az előző két hónapban Galántán 350 és 400 közti számban találtak munkát az addig nyilvántartásban szereplő álláskeresők, az új munkanélküliek száma azonban októberben csak 236-tal nőtt, ami jóval alacsonyabb a szeptemberi 316-nál, ugyanakkor megegyezik a nyári hónapok adatával, és magasabb a júniusi 196-nál.

(SzT)