Folyik a művér, de azért jó üzlet az idegengyűlölet

Uszítás és az egyesülési jog megsértése miatt vádat emelt a grazi ügyészség az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) nevű szélsőjobboldali, idegengyűlölő szervezet tíz vezetője és hét aktivistája ellen. Néhány vádlott ellen kényszerítés és anyagi kár okozása miatt is eljárás zajlik - tudatta az illetékes hatóság hétfőn.

"Az IBÖ képviselői úgy látják, hogy a multikulturalizmus, a liberalizmus és az iszlamizáció fenyegeti az európai kulturális identitást" - tudatta az ügyészség. "Az IBÖ és aktivistái az Európában élő népcsoportok szigorú szétválasztását szorgalmazzák, és elutasítják az etnikumok kulturális keveredését" - tette hozzá.

A menekülthullámot övező félelmet meglovagoló mozgalom provokatív akcióinak köszönhetően vált ismertté Ausztriában. Az ügyészség szerint az egyesület arra használta az osztrák lakosság rettegését, hogy az iszlám és a terror között egyenlőségjelet tevő, minden Ausztriában élő muszlimban potenciális terroristát sejtő eszméit terjessze.

Az ügyészség a többi között az IBÖ egyik 2016. áprilisi akcióját is ismertette. A vádlottak közül többen ismeretlen személyazonosságú szimpatizánsokkal együtt 16 méter széles transzparenst gördítettek le egy grazi épület tetejéről, amely a zöldek stájerországi pártközpontjának is helyet adott. Ezen "Az iszlamizáció halált okoz" felirat állt. A szervezet egyik vezető tagja ezt követően művérrel öntötte le a plakátot, és hangosbemondón keresztül azt hirdette, hogy a zöldek és a szociáldemokraták a terror bűnrészesei, és ők importálták azt Európába.

A grazi ügyészség által április 30-án perbe fogott vádlottak többsége a 2012-ben létrehozott egyesület alapító tagja. Az egyletet számos aktivista támogatja, forrásait túlnyomórészt tagdíjakból és adományokból szerzi. Két vádlott 2016-ban céget alapított a szervezet propagandaanyagainak előállítására és terjesztésére - fűzte hozzá az ügyészség. Az egyenruhára hajazó mellények, kabátok, nadrágok, illetve plakátok, kitűzők, matricák, könyvek és hanghordozók árusításának köszönhetően a vállalatalapítók jelentős haszonra tettek szert.

MTI