Folytatódhat a CoronaVac kínai vakcina klinikai tesztelése Brazíliában

2020. november 11. - 21:50 | Tech

Folytatódhat a Sinovac BioTech kínai oltóanyaggyártó CoronaVac nevű, koronavírus elleni készítményének klinikai tesztelése Brazíliában, amit két nappal ezelőtt függesztettek fel - jelentette be az ország egészségügyi hatósága (Anvisa) szerdán.

Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő vakcina tesztelését azt követően függesztették fel, hogy meghalt egy önkéntes. A szervezet azonban most közölte, hogy nem kaptak tájékoztatást időben az érintett halálának okáról és körülményeiről, így ezeket nem is vehették figyelembe a döntésnél.

A készítmény gyártásában érintett Butantan brazil orvosi kutatóintézet előző nap kiemelte, hogy az önkéntes halálának semmi köze az oltóanyaghoz.

"Az új adatok értékelését követően az Anvisa úgy véli, elegendő oka van a tesztelés folytatásának engedélyezésére" - írták a kiadott közleményben.

Jair Bolsonaro brazil elnök "személyes győzelmének" minősítette a klinikai tesztelés felfüggesztéséről szóló hétfői határozatot.

A koronavírus rohamosan terjed Dél-Amerika legnagyobb és - 210 millió lakossal - legnépesebb államában. A járvány kitörése óta már mintegy 5,6 millió az igazolt fertőzöttek és 162 628 a halálos áldozatok száma. A fertőzöttek számát tekintve csak az Egyesült Államok és India előzi meg Brazíliát.

(MTI)

Címkék: vakcina, koronavírus