Folytatódik az érsekújvári kórház felújítása

2019. november 8. - 21:12 | Régió

„Ezen a részen a felszálló vezetékeket fogják cserélni. Az egyes emeleteken lezárnak két-három helyiséget, megnyitják az aknát, és újakra cserélik a szennyvízvízvezetékeket, a vízvezetékeket, valamint a cirkuláltató csővezetékeket. A felszálló vezetékek cseréjének egy-egy szakasza a tervek szerint 21 napot fog igénybe venni”

– magyarázta Ľubica Bartošová, a kórház gazdasági igazgatója. A főépületben a teljes vezetékrendszert kicserélik, a munkálatok jövő júliusig fognak tartani.

A vezetékcserével párhuzamosan jövő januárban megkezdődik a liftcsere is. A tervek szerint tíz új, intelligens hívórendszerrel rendelkező liftet fognak beszerelni. A liftcserével várhatóan 2021 októberére készülnek el.

Az osztályok közül egyedül a főépület nyugati szárnyának negyedik emeletén lévő volt pszichiátriát ürítették ki teljesen. Az osztály komplett felújításon esik át. Azt tervezik, hogy a horizontális építőmunkák harmadik fázisa idején átmenetileg ide fognak átköltöztetni más osztályokat és klinikákat. A főépület többi emeletén 2020 júliusában kezdődhetnek meg a munkálatok, és a tervek szerint 2021 októberéig fognak tartani.

A „Modern egyetemi kórház Érsekújvárban a modern délnyugat-szlovákiai régióért” elnevezésű felújítási projekt csaknem 15,2 millió euró összegű uniós támogatásból valósul meg. Az építési munkálatok összköltsége mintegy 6,6 millió euró, a maradék összegből felszereléseket vásárolnak. A kórház nem csupán a járás csaknem 140 000 lakosának nyújt egészségügyi ellátást, páciensek érkeznek Nyitra megye egész területéről és Nagyszombat megyéből is.

TASR