Folytatódik a gímesi vár helyreállítása

2020. július 30. - 18:31 | Kultúra

Az ágyúbástya bejárata feletti üreg helyreállításával folytatódik a nyitrai járásbeli gímesi vár felújítása. A munkálatokat a Castrum Ghymes Polgári Társulás végzi, amely 2007 óta dolgozik a várrom megmentésén. Az aktivisták támogatást kaptak a kulturális minisztériumtól, így a 2020-as helyzet ellenére is sűrű szezon vár rájuk. A polgári társulás várja az önkéntesek jelentkezését is.

Folytatódik a gímesi vár helyreállítása
TASR

Az idei év elején sikerült néhány brigádot megvalósítani, melyek keretében elvégezték a szokásos tavaszi munkákat, valamint elbontották a várfalaknál lévő állványzatokat. Áprilisra be volt tervezve egy régészeti feltárás is, amelyet azonban a világjárvány miatt el kellett halasztani. Az új időpont: augusztus 10-14.

A gímesi várrom a Dúny dombon áll. A települést már az 1113-ból fennmaradt zobori oklevélben is említik a bencés apátság birtokaként. II. András 1226-ban a Hontpázmány nembeli Ivánkának ajándékozta a várat. Ivánka fia, András mentette meg IV. Béla életét a muhi csatában. Ettől kezdve a király pártfogoltja volt. András kővárat építtetett a régi várhely helyén. A 18. századtól a vár fokozatosan enyészetnek indult, később le is égett. 1833-ban a vaskonstrukció elemeit a helyi cukorgyár építéséhez használták fel.

TASR