Folytatódik a koalíció megosztottsága, nem tudnak megegyezni az abortusztörvény módosításában

2020. szeptember 22. - 18:59 | Belföld

Továbbra sincs egyetértés a koalícióban az abortusztörvény módosításáról, a törés az OĽaNO-ban a legnagyobb, a frakció egy része Anna Záborská (OĽaNO-KSÚ) szigorító javaslatát támogatja, a másik az SaS és a Za ľudí képviselőivel enyhítő javaslatot dolgozott ki. Azt jelenleg senki sem meri megjósolni, hogy a parlament mit fog elfogadni. A paralment egészségügyi bizottsága sem támogatja Záborská törvényének megszavazását.

Folytatódik a koalíció megosztottsága, nem tudnak megegyezni az abortusztörvény módosításában
Fotó: TASR

„Senki nem tudja mi lesz, bármi megtörténhet” - válaszolta Jana Bittó Čižmáriková (SaS) arra a kérdésre, hogy szerinte mekkora esélye van annak, hogy a parlament az általuk kidolgozott, az abortusz szabályozását gyakorlatilag a jelenlegi szinten tartó módosítójavaslat elfogadásának.

Adminisztráció és propaganda

A parlament a jelenlegi ülés végén tárgyalja majd az OĽaNO konzervatív képviselői által beterjesztett törvényjavaslatot, amely nagyobb adminisztratív akadályokkal nehezítené a hozzáférést az abortuszhoz, a törvény szóhasználatát konzervatívvá alakítja és a páciensnek a kötelező tájékoztatás keretében azt is el kell mondani, hogy mely szervezetek segítenék, ha megszülné gyermekét. Az abortuszt is végző intézmények tájékoztatását viszont korlátozná.

Az ellenzéknek köszönhetik

Már a törvény első olvasatban való elfogadása is feszültséget váltott ki a koalíciós képviselők között, a javaslatot csak a Smer és Kotleba képviselőinek segítségével utalták második olvasatba. A tervezetet kedden tárgyalta a parlament egészségügyi bizottsága, de nem támogatta annak elfogadását, a szavazás döntetlenre végződött a testületben.

Záborská: sok a csúsztatás

Záborská szerint ők csak segíteni akarnak a nehéz helyzetbe került nőknek, és úgy véli, sok ellenzőjük félretájékoztat a javaslatukról. Elsősorban Monika Beňová (Smer) európai parlamenti képviselőt bírálták, aki petíciót kezdeményezett a javaslat ellen az Európai Parlamentben. „Több ponton is csúsztat Beňová, ha például egészségügyi okokbül kell elvégezni a beavatkozást, akkor nem lesz hosszabb a várakozási idő, mint ahogyan azt ő állítja” - jelentette ki Záborská.

Közben ők is enyhítenének saját javaslatukon, nem tennék kötelezővé a második orvosi szakvéleményt azoknak a nőknek, akik a egészségi okokra hivatkozva akarják elvégeztetni a beavatkozást. Eredeti javaslatukat ugyanis nagyon sok szakmai szervezet és jogvédő bírálta.

Tényleg segítenek a nőknek?

A másik oldal nagyobb módosító-javaslattal készül a tervezet tárgyalására, mert már Záborská indoklásával sem értenek egyet. „Záborská azt állítja, hogy segítenek a nőknek, mi azt kérdezzük, hogyan? Hogyan segít az például, ha a terhességmegszakítást terhességbefejezésre keresztelik át?” – tette fel a kérdést Bittó Cigániková. – Módosítják a magzat kifejezést is, születés előtti életnek nevezik, ami szerintem érzelmi zsarolás, és szintén nem tudom, hogyan segít a nőknek.”

Három fontos pont

A liberálisabb kormánypárti képviselők javaslata három főbb ponton érinti a szabályozást: megtartanák a jelenlegi 48 órás „gondolkodási időt” a nőknek, vagyis elvetnék Záborskáék 96 órás javaslatát. A születési rendellenességgel vagy betegséggel születendő gyerek egyszeri, 3170 eurós támogatás kifizetését, amit szintén Záborskáék javasolnak, egy évre húznák szét. „Így havonta mintegy 260 eurót kapna a szülő, segíteni akarunk, de nem akarjuk, hogy egyfajta motivációként legyen értelmezhető ez a támogatás” – magyarázta Zuzana Šebová (Sme rodina).

Emellett pedig törvénybe iktatnák a gyógyszeres terhességmegszakítás támogatását, amit sok európai államban már mintegy 30 éve alkalmaznak. Erre már most is lehetőség lenne Szlovákiában, de az egészségügyi minisztérium ezt a módszert – a nőgyógyász szakma és saját szakétőik támogatása ellenére – nem engedélyezi.

Bittó Cigániková szerint három céljuk van a módosító-javaslattal: a status quo megőrzése az abortusz szabályozásában, az anyák szociális támogatásának növelése és a már említett gyógyszeres terhességmegszakítás engedélyeztetése.

- lpj -

Címkék: abortusztörvény