Folytatódik a komédia: este pizsamával vonultak be a "tortás ellenzékiek" a parlamenti éjszakázásukhoz

2020. február 18. - 19:31 | Belföld

Miroslav Beblavý képviselő és öt társa úgy döntöttek, keddről szerdára a parlamentben töltik az éjszakát. Így próbálják blokkolni a törvényhozás munkáját, amit törvénytelennek minősítenek az ellenzéki honatyák, mert választási korrupciónak tartják, hogy pár nappal a választások előtt a Smer és az SNS százmilliókat akar kiszórni az államkasszából, a nagyobb támogatottságuk érdekében. A kormányfő közben tortaellenzéknek nevezte a politikusokat, és kéri őket, hagyják abba a cirkuszolást.

Folytatódik a komédia: este pizsamával vonultak be a "tortás ellenzékiek" a parlamenti éjszakázásukhoz

Ahogy arról beszámoltunk, botrányosra sikeredett kedden a parlament rendkívüli ülése, amelyen a Smer és az SNS kampánytörvényeit akarták megvitatni a képviselők. Az ülést ugyan sikerült megnyitni, a napirendet is sikerült elfogadni egy furcsa, Smer, SNS, néhány Kotleba-párti és néhány demokrata párti képviselő alkotta "ideiglenes koalíciónak". Ezt követően azonban Miroslav Beblavý  (Spolu) és öt képviselőtársa elfoglalta a szószéket, és megakadályozta az ülés folytatását. A Beblavý körül csoportosuló független képviselők egy tortát is kihelyeztek a szónoki emelvényre, és nem voltak hajlandók kivinni a teremből. Azt mondták, ez a Smer, SNS és ĽSNS leendő koalíciójának esküvői tortája. 

Andrej Danko házelnök kénytelen volt elnapolni az ülést, amely várhatóan szerdán reggel kilenckor folytatódik.

Beblavýék most azt mondják, addig korlátozzák a parlament munkáját, ameddig az szükséges.

"Nem megyünk haza, itt alszunk a parlamentben" - jegyezte meg a politikus, hozzátéve, hoztak magukkal polifómot, hálózsákot és pizsamát is. Szerdára, amikor a rendkívüli ülésnek folytatódnia kell, külön rákészülnek, de nem konkretizálta, mit lépnek. 

Korábban Peter Pellegrini kormányfő - utalva az esküvői süteményes performanszra -  tortaellenzékieknek nevezte Beblavýékat, és felszólította őket, hagyják abba a tiltakozást és segítsék az emberek életét azzal, hogy elfogadják a 13. havi nyugdíjat, a családi pótlék megduplázásaá, valamint a sztrádamatricák eltörlését. Szerinte a „tortaellenzéknek”, ahogyan a miniszterelnök nevezte őket, inkább az emberek érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, ahelyett, hogy a parlament munkáját akadályozzák. Pellegrini szerint a képviselők párterődítményt csináltak a szónoki emelvényből és megakadályozták a képviselőket abban, hogy az emberektől kapott mandátumukkal a parlamenti ciklus utolsó napjáig éljenek. A miniszterelnök az emberek és a demokrácia semmibe vételének tekinti a parlamenti ülés ellehetetlenítését.

(TASR)