Folytatódik a rekordmértékű drágulás, 22 éve nem volt ilyen magas az infláció Szlovákiában

2022. december 14. - 11:17 | Belföld

Éves összevetésben a termékek és szolgáltatások árai 15,4%-kal emelkedtek 2022 novemberében, ami továbbra is a legmagasabb arány az elmúlt több mint 22 évben.

Folytatódik a rekordmértékű drágulás, 22 éve nem volt ilyen magas az infláció Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Továbbra is az élelmiszerárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az inflációra, novemberben havi összevetésben 2%-kal voltak drágábbak – közölte a Statisztikai Hivatal szerdán.

Ami az élelmiszereket illeti, 12 szektorból 10-ben emelkedtek az árak novemberben. A háztartási kiadásokra a legnagyobb hatással a kenyér és a gabonafélék 1,6%-os drágulása, valamint a tej, a sajt és a tojás 3,9%-os áremelkedése van. A hús ára 1,5%-kal, a zöldségé 1,8%-kal emelkedett.

A gyümölcs az egyetlen, ami olcsóbb lett októberhez képest, konkrétan 1,3%-kal.

Az általános inflációra a legnagyobb hatással a hosszú távon jelentősen emelkedő élelmiszerárak és lakhatási költségek vannak, beleértve a villamos energiát, a gázt és az egyéb tüzelőanyagokat. Ez a két legfontosabb tétel a háztartási kiadásokat illetően, amelyek együtt a kiadások közel felét teszik ki.

2022 novemberében a fogyasztói árindex a munkavállalói háztartásoknál 15,1, az alacsony jövedelmű háztartásoknál 16,1, a nyugdíjas háztartásoknál pedig 16,9 százalékkal nőtt éves összevetésben.

2022 tizenegy hónapját összefoglalva a fogyasztói árak éves szinten átlagosan 12,5%-kal nőttek.

(TASR)