Folytatódik a tárgyalás a Kuciak-ügyben, illetve Žilinka és Lipšic meggyilkolásának előkészítése ügyében

2022. október 24. - 10:25 | Belföld

Több mint egy hónap után folytatódik a tárgyalás Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának, valamint az ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyében a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS). A hétfői tárgyalásra tanúkat nem idéztek be, a periratot olvassák fel.

Folytatódik a tárgyalás a Kuciak-ügyben, illetve Žilinka és Lipšic meggyilkolásának előkészítése ügyében
Fotó: TASR

Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Bíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság (NS) tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három ítélet jogerőre emelkedett. Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25 év, Andruskó Zoltánt 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítésével négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalják kedden (október 25.) reggel. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén érkezett megrendelés, Šufliarsky likvidálására körülbelül egy évvel később.

A vádlottak közül Marian Kočner és Darko D. van jelen a főtárgyaláson. Alena Zsuzsová és Dušan K. kérte, hogy távollétükben tartsák meg a tárgyalást.

(TASR)