Folytatódik a váltóhamisítási per, megszülethet az ítélet

2020. február 27. - 10:10 | Belföld

Csütörtökön folytatódik a váltóhamisítási per – a két vádlottat, Marián Kočnert és Pavol Ruskót már ma elítélheti a bíróság.

Folytatódik a váltóhamisítási per, megszülethet az ítélet
Fotók: TASR

Az ügyész 20 év töltendő börtönbüntetést javasolt Kočnernek és Ruskónak, előbbinek pedig további 300 ezer eurós büntetést szabna ki.

A tárgyalás kezdetekor Marián Kočner és Pavol Rusko is élt az utolsó szó jogával. Kočner arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) tudott a váltók létezéséről, és egyúttal javasolta egy újabb tanú, Roman Osuský kihallgatását, a bizonytási szakasz azonban már lezárult.

Kočner jelezte, hogy nem kíván jelen lenni az ítélethirdetéskor.

Az utolsó szó jogával élt Pavol Rusko is, aki azt mondta, hogy az ügy mögött egy amerikai összeesküvés áll, a média pedig csak az ügyész, valamint a Markíza ügyvédjének, Daniel Lipšicnek a véleményére volt kíváncsi. Rusko szerint a bíróság törvénytelenül jár el, ha nem vesz figyelembe további bizonyítékokat. Az ítélethirdetéskor Rusko sem lesz jelen, távozott a bíróságról.

Röviddel 10 óra előtt a szenátus elvonult tanácskozni, várhatóan rövid időn belül megszületik az ítélet.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.


(TASR/para)