Folytatódott a kőolaj árcsökkenése hétfőn délelőtt

2020. szeptember 28. - 11:40 | Külföld

A múlt heti két százalékot meghaladó árcsökkenés után a kőolaj világpiaci jegyzése tovább gyengült hétfőn délelőtt.

Röviddel 10.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 30 cent (0,71 százalék) csökkenéssel, 42,11 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 32 centtel, (0,80 százalékkal) 39,93 dollárra süllyedt.

A múlt héten a Brent ára 2,9 százalékkal, a WTI jegyzése pedig 2,1 százalékkal esett.

Az olajpiacot alapvetően befolyásolja, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegesen visszaesett a kereslet, miközben a múlt hét közepén, nyolc hónap szünet után, újraindult a líbiai olajtermelés és -export, ami jelentősebben növelheti a kínálatot.

Szakértők szerint jelenleg két olyan tényező van, amely lassíthatja a kőolaj árának a csökkenését: a norvég olajbányászok szerdai munkabeszüntetése és a kiújult azeri-örmény ellentét.

Az OPEC szervezetén kívüli egyik legnagyobb olajtermelő országban, Norvégiában az olajbányászok sztrájkot hirdettek szerdára, aminek a következtében napi 900 ezer hordóval zuhanhat az ország olajtermelése.

Az azeri-örmény feszültség kiéleződése abból a szempontból érezteti hatását a kőolaj árára, hogy felboríthatja a stabilitást a dél-kaukázusi térségben, ahonnan olaj- és gázvezetékek szállítanak energiahordozókat a világpiacra.

(MTI)

Címkék: kőolaj