FONTÁNA: 20 év telt el a tízes gyilkosság óta, már az elkövetők többsége is halott

2019. március 25. - 09:20 | Régió

1999. március 25-én három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő, gépfegyveres elkövető hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe.

FONTÁNA: 20 év telt el a tízes gyilkosság óta, már az elkövetők többsége is halott
A Pápay-klán bizonyos tagjainak temetése 1999. március 30-án a dunaszerdahelyi temetőben (Fotó: TASR-archív)

"Rendőrség, mindenki a földre!"

- kiáltották szlovákul, és míg egyikük a földszinten tartózkodó vendégeket tartotta veszteg, addig ketten az emeletre rohantak, és 114 lövést leadva kivégezték a Pápay Tibor vezette bűnszervezet tíz tagját.

A merénylet nem a semmiből jött, hosszas maffiaháború előzte meg, amely még 1997 januárjában robbant ki a Sipos Milán és a Pápay Tibor körül csoportosuló alakulatok között, amelyek Dunaszerdahelyt és környékét uralták.

Szlovákiában azelőtt és azóta sem történt a tízes gyilkossághoz hasonló bűncselekmény, sőt, a mészárlás a modern kori európai bűnszervezetek történetében is egyedülállónak számít.

Rendőrségi helyszínelés a Fontána étteremben 1999. március 26-án (Fotó: TASR-archív)

Azóta sem sikerült felderíteni

Bár a rendőrségnek másfél évvel a leszámolás után sikerült meggyanúsítani több társtettest is, és többen közel öt évet töltöttek vizsgálati fogságban, az ügyben nem született bírósági ítélet, és a megrendelőként számontartott Sátor Lajost sem sikerült soha elfogni.

Sátor - aki '99 márciusa után a dunaszerdahelyi alvilág egyedüli urává vált - ellen 2000 nyara óta volt érvényben nemzetközi elfogatóparancs, azonban több mint tíz évig volt képes elrejtőzni a hatóságok elől, és a háttérből irányítani bűnszervezete tevékenységét.

A maffiafőnökkel végül 2010 decemberében saját emberei végeztek, akik ellen többek között emiatt is bírósági eljárás zajlik a Specializált Büntetőbíróságon. Jelzésértékű, hogy éppen a tízes gyilkosság huszadik évfordulóján, 2019. március 25-én hirdetnek ellenük ítéletet.

Nem csak az áldozatok halottak

A rendőrségi nyomozás 20 évvel a merénylet elkövetése után is folyamatban van. A hatóság hivatalos tájékoztatása szerint a vérengzés megszervezésében és végrehajtásában összesen tíz elkövető vett részt, de egyikük 2000-ben már halott volt.

2000 augusztusában Sátor Lajost, Raisz Csabát, Raisz Szilárdot és Szamaránszky Árpádot gyanúsították meg. Sátor számlájára a gyilkosság megrendelését írták, a Raisz fivérek a gyilkos fegyvereket biztosíthatták be, Szamaránszky pedig egyike volt a három tettesnek, akik behatoltak a Fontánába.

Sátor Lajos a 2000-es évek elején (Forrás: Paraméter)

2011-ben további három személyt gyanúsított meg a rendőrség, közülük már csak a magyarországi Haris Sándor él, Reisz Andort 2006-tól, Szerencsés Zoltánt pedig az ezredforduló óta kezelik eltűnt személyként.

A gyanúsítottak listája 2012 nyarán Bodoky Károly - szintén a háromtagú kommandó tagja volt -, valamint Veréb Richárd nevével lett teljes. A tíz gyanúsított közül hárman hivatalosan is halottnak vannak nyilvánítva, négyüket pedig eltűntként kezelik, de nagy a valószínűsége annak, hogy ők sem élnek már.

(db)