Fontos bejelentést tett az oktatásügyi miniszter az új tanévvel kapcsolatban

2022. augusztus 12. - 09:51 | Belföld

Számíthatunk járványügyi korlátozásokra az új tanévben? Kell maszkot viselniük a gyerekeknek? – Gröhling tiszta vizet öntött a pohárba.

Fontos bejelentést tett az oktatásügyi miniszter az új tanévvel kapcsolatban
Fotó: TASR

A hamarosan kezdődő 2022/2023-as tanévben az iskolák úgy működnek majd, mint a pandémia előtt, alapvető korlátozások nélkül – jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter a pénteki sajtótájékoztatóján.

A diákoknak nem kell majd szájmaszkot vagy reszpirátort viselniük, és csak a pozitívan tesztelt személyeknek kell karanténba vonulniuk.

Gröhling hozzátette, amennyiben a járványhelyzet romlik, időben reagálni fognak.

„Közönséges megbetegedésként fogunk tekinteni a Covid-19-re” – közölte az oktásügyi miniszter.

„Örülök, hogy a 2022/2023-as tanévet szabadon kezdhetjük, komoly járványügyi korlátozások nélkül, és hogy nyugodtan, normálisan működhetnek az iskolák, ahogy azt a járvány előttről ismerjük” – tette hozzá.

Csak a pozitív személyeknek kell karanténba vonulniuk. Sem az osztálynak, sem a pozitív személlyel közeli kapcsolatban álló személyeknek nem kell izolálnia magát. Az iskolák szükség esetén továbbra is használhatnak egy helyiséget a pozitív személyek elkülönítésére – magyarázta Gröhling. Abban az esetben, ha a járványhelyzet rosszra fordul, az iskola igazgatója – az iskolafenntartó beleegyezésével – öt napra bezárhatja az osztályt. Szükség esetén a regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) influenzaszünetet rendelhet el. Amennyiben a tanulók több mint 10 százaléka pozitív, és az RÚVZ gócpontnak nyilvánítja az iskolát, az igazgatónak ezt a covid19@minedu.sk címen kell bejelentenie.

A reggeli szűrés csak az óvodákban marad kötelező, az alap- és középiskolákban nem lesz ilyen kötelezettség.

Az új tanévben a szülő öt egymást követő napra adhat igazolást az alap- vagy középiskolás gyermeke számára. A miniszter ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy a napok számát ötről háromra fogják csökkenteni, ahogy az a járvány előtt is volt.

Az ápolási díjat (OČR) a 11 éven aluli gyermekről gondoskodó szülőknek fizetik ki. A kifizetés feltételeit a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium határozza meg.

Az iskolákban már nem lesz kötelező a tesztelés. Önkéntes alapon azonban lehetőség lesz az öntesztelésre azokban az iskolákban, ahol a tanulók tíz százaléka pozitív. Teszteket a készlet elfogyasztásáig lehet igényelni. Jelenleg 1,6 millió teszt van bekészítve. Újabb tesztek rendelését nem tervezik.


(TASR)