„Fontos, hogy minden nemzeti kisebbség otthon érezhesse magát Szlovákiában” – Zuzana Čaputová kisudvarnoki látogatása

2019. november 26. - 17:34 | Régió

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben közöltük, Zuzana Čaputová köztársasági elnök mai dunaszerdahelyi látogatása után Kisudvarnokot vette célba.

„Fontos, hogy minden nemzeti kisebbség otthon érezhesse magát Szlovákiában” – Zuzana Čaputová kisudvarnoki látogatása
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Mivel már Dunaszerdahelyre is némi késéssel érkezett meg az elnök asszony, így a kisudvarnoki népes seregnek is várnia kellett egy kicsit, hogy találkozhasson vele. Ez azonban senki kedvét nem szegte, mindenki türelmesen várakozott.

Zuzana Čaputová autója délután két óra előtt pár perccel gurult be a kisudvarnoki információs központ elé, ahol a község polgármestere, Marczell Zoltán egy csokor virággal a kezében üdvözölte őt. Ezután a falu nótás kedvű lakosai egy magyar dallal kedveskedtek az elnök asszonynak. Zuzana Čaputová mosolyogva fogadta a sok érdeklődőt, minden felé nyúló kezet viszonzott, a gyermekekhez pedig leguggolt, úgy váltott velük néhány szót. Az egyik bátor kislány még egy ölelést is kért az elnök asszonytól.

Az információs központban a település polgármestere Kisudvarnok mindennapi életéről, az utóbbi évek történéseiről, a fejlesztésekről mesélt az elnök asszonynak. „Elmondtuk, mik voltak azok a dolgok, melyek oda vezettek, hogy 2013-ban Kisudvarnok elnyerte az Év települése díjat” – tette hozzá Marczell Zoltán.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK ZUZANA ČAPUTOVÁ LÁTOGATÁSAIRÓL

Az információs központból egyenesen a kisudvarnoki alapiskolába indultak. Itt az iskola igazgatónője, Varga Bukta Tünde fogadta Čaputovát, az iskola épületének aulájában pedig sok kis diák egyszerre köszöntötte az elnök asszonyt. Ezután az emeleti igazgatói irodába mentek, ahol zárt ajtók mögött tanácskoztak.

„Beszélgettünk a kisiskolák helyzetéről, valamint a magyar tannyelvű kisiskolákban folyó szlovák nyelvoktatásról. Az elnök asszony részéről teljesen megértő, problémamegoldó hozzáállást tapasztaltam”

– jegyezte meg a polgármester.

A zártkörű beszélgetést követően Čaputová benézett néhány tanterembe, majd rövid sajtótájékoztatót tartott. Ekkor említést tett a délelőtti dunaszerdahelyi látogatásáról, majd áttért a kisudvarnokot érintő témákra. Elmondta, azért esett épp Kisudvarnokra a választása, mert 2013-ban e község nyerte el az Év települése díjat, így szerette volna személyesen is megtekinteni a községet. „Beszéltünk arról, hogyan él itt a magyar kisebbség, valamint arról, mennyire fontos az anyanyelvi oktatás. Szót ejtettünk továbbá arról is, hogy Dél-Szlovákiában mennyire elérhető a szlovák nyelvű oktatás. Szóba került a nemzeti kultúra fontossága, és annak támogatása” – nyilatkozta az elnök asszony, majd hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy minden kisebbségi nemzet otthon érezhesse magát Szlovákiában.

„Ehhez elengedhetetlen a kommunikáció és a türelem, mely ahhoz szükséges, hogy megismerjük egymást. Megértőnek és barátságosnak kell lennünk egymással, hiszen mindannyian Szlovákia lakosai vagyunk, s a nemzetiségi különbségek gazdagíthatnak bennünket, amennyiben nem kezeljük őket problémaként”

– húzta alá.

A rövid sajtótájékoztató után autóba ültek és visszaindultak Dunaszerdahelyre, hogy látogatást tegyenek a Minit vállalatnál. Itt a vállalkozói környezetről, a felelősségteljes gazdálkodásról beszélgettek, valamint arról, hogy az egy évvel ezelőtti sajnálatos eset után, amikor leégett a vállalat egy része, hogyan álltak ismét talpra. Jellemezték a családi vállalkozás fejlődését, majd az egész vállaltban körbevezették az elnök asszonyt. „Ők az a helyi cég, akik legnagyobb számban alkalmaznak környékbelieket. Családi vállalkozásnak indult az egész, de mostanra nemzetközileg elismertté váltak, s még egy katasztrófa után is képesek voltak felállni. Tehát egy sikeres helyi cégről van szó, mely sok embernek biztosít munkahelyet. Ez volt az oka annak, hogy Zuzana Čaputová szerette volna megismerni a vállalatot, annak működését” – árulta el Németh Ilona, a köztársasági elnök egyik tanácsadója, aki továbbá hangsúlyozta, ez volt Zuzana Čaputová első magyar lakta vidéken tett látogatása.

„Az elnök asszony hitvallása, hogy mindenkit képviseljen, s azt szeretné, hogy a szlovákiai magyarok otthon érezzék magukat az országban. A mostani látogatásának a célja, hogy megismerje az itteni embereket. Azért találkozott független szakemberekkel is, hogy kapjon egy képet arról, mi az, ami az itteni magyaroknak jelenleg gondot okoz, mi az, amit fontosnak tartanak, mit gondolnak, mi a köztársasági elnök feladata, elmondták, hogyan látják a mosatni politikai helyzetet. Mindenki saját témával jött, amit az elnök asszony meghallgatott” – mondta el portálunknak Németh Ilona.

SzC