Fontos pillanatot élt meg csütörtökön Nagymegyer

2022. augusztus 4. - 23:04 | Régió

Nagymegyer városa már régóta vágyott egy korszerű kollégiumra, aminek megvalósítása most utat nyert. Nagyszombat megye ugyanis megkezdte az új kollégium építését a dunaszerdahelyi járásbeli városban, a kereskedelmi akadémia területén. Az alapkőletételre augusztus 4-én, csütörtökön került sor a fenntartó, a város és az iskola képviselőinek jelenlétében.

Fontos pillanatot élt meg csütörtökön Nagymegyer
A Paraméter felvételei - További képekért kattints!

A megyei költségvetésből 884 ezer eurót különítettek el az építkezésre. Két emeleten kétágyas szobákat és négyszemélyes lakóegységeket alakítanak ki. Jelenleg bontják a régi kollégium épületét, amely már régóta nem felelt meg a követelményeknek. Az új épületben padlófűtés lesz, a tetőre tíz napelemet szerelnek, amelyeket elsősorban vízmelegítésre fognak használni.

Elsőként Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič szólalt fel az eseményen, aki elmondta, az új kollégiumot kilenc hónapon belül birtokba vehetik a diákok. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke ehhez hozzátette, bízik benne, hogy a diákszállónak köszönhetően még több diák választja majd a nagymegyeri középiskolát, hiszen „diákok nélkül nincs iskola”. „A nagymegyeri kereskedelmi akadémia fontos szerepet tölt be, mivel nemcsak helyi vagy környékbeli gyerekek tanulnak, sokan járnak ide az Érsekújvári és a Lévai járásból, sőt, az ország távolabbi részeiből is, mert nem sok ilyen irányultságú, kétnyelvű iskola van Szlovákiában” – mondta.

Az alapkőletételkor Holényi Gergő polgármester is kifejezte örömét és köszönetet mondott Nagyszombat megyének a támogatásért. „Hosszú előmunkálatok után most végre megvalósulhatnak a tervek. Mint polgármester, nagyon örülök, hogy most itt állhatok és azt látom, hogy valami jó dolog történik. Hosszú évek várakozása után a tervek most végre valósággá válnak. Ezért mindenekelőtt Nagyszombat megye önkormányaztának jár a köszönet. A kollégium minden jövőbeni lakójának problémamentes ittlétet kívánok” – hangzottak el a polgármester szavai.

Az akadémia kollégiuma mostanáig két épületben működött. Eredetileg átmeneti megoldásnak tervezték, de hét év helyett negyven évig használták. Horváth Erzsébet, az iskola igazgatójának szavai szerint mindennek ellenére igyekeztek megfelelő körülményeket biztosítani az ott elszállásolt diákoknak. Aláhúzta továbbá, hogy céljuk a folyamatos fejlődés, ehhez pedig elengedhetetlenek a beruházások. „A fejlődésünkhöz ez a jelentős beruházás mindenképpen hozzájárul.

Régi, dédelgetett álmunk válik most valóra. A hosszú évek alatt valahol mindig ott volt bennünk a szívfájdalom a kollégium állapota miatt. Most végre el tudjuk mondani, hogy ők is méltó helyre kerülnek”

– fogalmazott.

(SzC)