Fontos pozíció: a vesztes szlovák államfőjelölt nevét ragozzák a visegrádi országok 

Maroš Šefčovič csak egyike azoknak, akiknek EB-elnöki jelölését támogatják a V4-es országok vezetői – mondta kedden Brüsszelben Peter Pellegrini miniszterelnök (Smer-SD) azokra a sajtóhírekre reagálva, melyek arról szóltak, hogy Šefčovičot a V4-ek közös jelöltjeként emlegetik az Európai Bizottság elnöki posztjára. A kormányfő azt nem árulta, ő maga kit támogat.

Fontos pozíció: a vesztes szlovák államfőjelölt nevét ragozzák a visegrádi országok 
Fotó: tasr

„Ez még nyitott kérdés. Természetesen szlovákként annak örülnék, ha Maroš Šefčovič kerülne a postra, de ő csak egy a jelöltek közül. Alátámaszthatom azt, amit a cseh kormányfő mondott, miszerint még nem hivatalos a jelölése, mivel több név is felmerült. Meglátjuk, hogy alakul a helyzet” – reagált az újságírók kérdéseire.

A cseh Hospodářské noviny (HN) Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva közölte kedden, hogy Maroš Šefčovič a visegrádi országok közös jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Babiš később cáfolta és spekulációnak minősítette a hírt. 

Šefčovič ellenben úgy nyilatkozott, örül a V4-es országok támogatásának. Pellegrini, miután megérkezett a brüsszeli EU-csúcsra, arról is beszélt, hogy Szlovákia és a V4-ek sem veszik szentírásnak a jelölést, szerintük a „legjobb jelöltnek kell az EB elnöki székébe kerülnie”.

A miniszterelnök hozzátette, az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést követően abban egyeztek meg, hogy az uniónak „új erőre és új lendületre” van szüksége, és e kritériumok alapján kell megválasztani az Európai Bizottság következő elnőkét, akinek „fiatalnak, dinamikusnak, tettre késznek” kell lennie.

Az európai országok vezetőinek nem hivatalos vacsorája előtt Pellegrini a V4-ek miniszterelnökeivel egyeztetett. Velük közösen találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. Pellegrini azt mondta, a V4-eknek érdekük, hogy fontos pozíciókat töltsenek be és jelentős szerepet játszanak az az európai unióban.

MTI