Fontos változásra számíthatnak a szülők – a Szociális Biztosító eltöröl két típusú támogatást

2023. július 9. - 14:50 | Belföld

Idén szeptembertől a Szociális Biztosító már nem fizeti ki a szülőknek a járványügyi gyermekápolási díjat (OČR). A javuló járványhelyzet miatt a biztosító a Covid baleseti pótlék kifizetését is leállítja. A határozat a szociális biztosítást érintő törvénymódosítás része, amit Zuzana Čaputová köztársasági elnök is jóváhagyott – írja a Startitup.

Fontos változásra számíthatnak a szülők – a Szociális Biztosító eltöröl két típusú támogatást
Illusztráció (Fotó: TASR)

A járványügyi gyermekápolási díjat a kormány 2020 márciusában hozta létre. A járvány teljes időtartama alatt a szülők abban az időszakban részesültek ebben a segélyben, amikor a bezárt óvodák és iskolák idejében 11 éven aluli gyermekeikről gondoskodtak. A Szociális Biztosító így gyermekápolási díjat biztosított a szülőknek az iskolai és óvodai létesítmények zárva tartásának idejére, nem csak a meghatározott 14 naptári napra.

Ugyanakkor a munkaügyi minisztérium újabb, egyszeri 100 eurós inflációs segély kifizetését tervezi. Ez a pénzügyi támogatás minden gyereket és fiatal felnőttet érint, akik hivatalos pótcsaládnál élnek.

A támogatásban azok a pótszülők is részesülnek, akik nem jogosultak a pótszülőkre vonatkozó rendszeres támogatásra. Ilyenek például a nagyszülők, akikre bírósági határozat által rábízzák unokájuk gondozását. A támogatást a tervek szerint szeptemberben fizetik majd ki.

A munka-, szociális és családügyi hivatal emellett július végéig fogadja azoknak az alacsony bevételű háztartásoknak a kérelmét a 100 eurós inflációs segélyre, amelyek tavaly nem részesültek az inflációs segélyből. Május eleje óta 5800 ilyen kérelmet kapott a hivatal, többnyire a Rimaszombati, a Kassai, a Pozsonyi, a Losonci és az Eperjesi járásból.


(Startitup)