Fontos változásra szánta rá magát a Tesco és a Lidl – hogy reagál a többi üzletlánc?

2023. január 12. - 16:43 | Belföld

Először a Tesco jelentette be, hogy szlovákiai leányvállalata idén már nem tervezi papír alapú akciós szórólapokkal elárasztani a postaládákat, nem sokkal később pedig a Lidl is jelezte, hogy még inkább korlátozzák a reklámújságok terjesztését.

Fontos változásra szánta rá magát a Tesco és a Lidl – hogy reagál a többi üzletlánc?
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A Tesco szerint ezzel éves szinten mintegy 1700 tonna papírt spórolnak meg. Az akciós ajánlataikat a weben, illetve az applikációjukon keresztül propagálják majd. Ez a lépésük egyébként nem új, csak a korábbi intézkedésüket terjesztették ki immár az egész országra. Tavaly márciustól Pozsonyban és Kassán állították le a szórólapok terjesztését, azt októberben kibővítették az üzleteikben kihelyezett szórólapokra, 2023 januárjától pedig egyáltalán nem nyomtatnak papír alapú szórólapot, ergo nem küldenek postán sem.

Hasonlót lépett a Lidl is: ezentúl nem biggyesztenek reklámújságot semmilyen napi- vagy hetilapba, ezzel pedig 1500 tonnányi papírt terveznek megspórolni. A német üzletlánc már évekkel ezelőtt kezdte csökkenteni a reklámújságok nyomtatását. Először csökkentették az újságok formátumát, majd fokozatosan megszüntették annak terjesztését a postaládákba.

A Tvnoviny.sk utánajárt, tervez-e hasonló lépést a többi nagyobb üzletlánc. Samuel Machajdík, a Kaufland szóvivője közölte, egyelőre nem tervezik a reklámújságok terjesztésének leállítását, az ugyanis a vásárlók számára az első számú információforrás az aktuális akciós árakról. Hozzátette azonban, hogy a reklámújságok előállításakor arra törekednek, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon járjanak el.

Hasonlóan reagált a televíziónak a Billa is, amely bár egyre több digitális tartalmat igyekszik előállítani, a papír alapú reklámújságokat tartja a hagyományos információs csatornának a cég és a vásárlók közt. Megerősítették, hogy hónapról hónapra egyre többen érdeklődnek az elektronikus reklámújságok iránt, éppen ezért csökkentették a nyomtatott újságok mennyiségét.

A Coop Jednota egyelőre nem válaszolt a televízió kérdéseire.


(tvnoviny.sk)