Fontos a vízhatlan tető

2021. március 15. - 10:07

Építkezés vagy felújítás során nem elég csak a tetőszerkezettel foglalkozni. Annak tartóssága és maga a ház minősége is nagyban függ attól, hogy beázik-e a tető. Ennek érdekében fontos, hogy egy jó minőségű vízzáró fóliát alkalmazzunk szigetelés gyanánt. Sőt, fűtés szempontjából sem utolsó egy színvonalas fólia, mivel a csapadékon kívül a meleget is bent tartja.

Fontos a vízhatlan tető

A párazáró fólia

Az elmúlt évtizedek során egyre több és több rendeletet hoztak annak érdekében, hogy a tetőfedés ne hagyjon kívánnivalót maga után. Mivel az emberek manapság sokkal inkább kihasználják a tetőteret, lényeges, hogy megfelelő közeget biztosítson. Nagy a különbség aközött, hogy mi felel meg egy kizárólag tárolásra használt térnek, és mi egy lakótérnek.

Emellett a tetőtéri anyagok nagy része érzékeny a nedvességre. Ilyen a hőszigetelés, gipszkarton, de akár maga a tetőszerkezet fája is. Emiatt lényeges, hogy a cserepek alatt legyen egy vízzáró réteg, ami biztosítja, hogy a csapadék nem jut a házon belülre.

Természetesen nem csupán egy szigetelésről van szó, a fólia ennél sokoldalúbb. Anyagának és lejtésének köszönhetően a vizet vagy porhavat az eresz felé vezeti, így nem kell attól félni, hogy felgyülemlik a folyadék, ezzel később problémákat idézve elő.

Melyik a legjobb?

Mint a legtöbb építkezési elemnél, a tetőfedő fóliánál is több tényezőt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a számunkra ideálisat válasszuk. A párazáró fóliák igen széles választéka érhető el, ezért ez nem olyan egyszerű.

Az első kérdés, hogy milyen célra fogjuk használni a tetőteret. Képezhetünk belőle egy szobát, esetleg hálót fürdővel kiegészítve, vagy csak tárolóhelyiségként funkcionálna? Laikus szemmel nem tűnhet úgy, de mindegyik változat más és más igénnyel bír.

Ezenfelül még ott van maga a tető is, annak lejtési szöge, formája, annak bonyolultsága, ugyanis ezek is nagyban befolyásolják a döntést. Továbbá a környezeti szempontokat is figyelembe kell vennünk. Az időjárás igen lényeges. Esős vagy száraz, napsütéses vagy borongós, esetleg havas, hideg régióban más és más kritériumoknak kell eleget tennünk.

A tető átszellőztetése is kérdéses, azonban ami még lényegesebb, az az adott helyszínen uralkodó időjárási viszony. Más tetőfólia szükséges, ha egy kifejezetten esős helyen él és más, ha a napsütéses órák vannak túlsúlyban.

Figyeljünk oda

Mint említettük, a tető dőlésszöge jelentős tényező. Ha nagyon alacsony, a víz lassabban folyik le róla, nagyobb eséllyel ül meg. Ilyen esetben, ha nem szeretnénk, hogy egyszer megadja magát, akkor érdemes egy erősebb fóliát beépítenünk, ami bírja a terhelést.

Azért, hogy egyszerűen átlátható legyen, a vízzárósági osztályt feltüntetik minden fóliánál. A fentebb említett, nagy megterhelést jelentő helyzetekben érdemes a „W1” jelölést keresni, ami a legmagasabb fokozat.

Persze ez csak egy tényező, és annak alapján, amit itt felvázoltunk, számos más paraméterre is figyelni kell. Ilyenek a páraáteresztő képesség, a szakítószilárdság és az ultraibolya sugárzással szembeni ellenállóképesség, melyeket mind érdemes ellenőrizni a termékek leírásában.

(PR-cikk)