Fordulat az ingatlanpiacon: jelentősen lassult a lakások és házak árának emelkedése Szlovákiában

2022. november 2. - 11:19 | Belföld

Már érezhetően lassul az ingatlanárak növekedése. Roman Vrbovský, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzője szerint az egyes hónapok adatai egyértelműen fordulatot jeleznek az árakat illetően az ingatlanpiacon, főként Pozsony megyében – írja a Pravda.

Fordulat az ingatlanpiacon: jelentősen lassult a lakások és házak árának emelkedése Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A nyári és őszi hónapok közti számok azt mutatják, hogy a lakások, illetve házak ára mindössze 1,6 százalékkal nőtt, így jószerével teljesen megállt az emelkedés. A rezidens ingatlanok átlagára így 2714 euróra emelkedett négyzetméterenként. Jelenleg egy lakás átlagban 2982 euróba kerül négyzetméterenként, míg egy ház 2021-be.

Az előző évhez képest viszont az árak megközelítőleg 22 százalékkal nőttek – a lakások ára átlagban 24, a házaké pedig 12,5 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az árak alakulása eltérő az egyes megyéket nézve. Nagyszombat és Besztercebánya megyében az elmúlt negyedévhez képest enyhén csökkentek az ingatlanárak (-0,3, illetve -2,2%). Eperjes és Trencsén megyében jegyezték fel a legnagyobb növekedést az elmúlt negyedévhez képest (7,4, illetve 5%). A negyedéves növekedés Pozsony és Kassa megyében megközelítőleg az országos átlagon állt.

Az ingatlanárak növekedésének lassulásához a drágább jelzáloghitelek is hozzájárultak. Júliusban a kamatlábak az új kölcsönöket illetően átlagban elérték a 2,5 százalékot, szeptemberben pedig már a 2,9-et.


(Pravda)