Fordulat a galántai nevelőintézet ügyében!

2020. augusztus 1. - 07:58 | Belföld

A munka-, szociális és családügyi minisztériumnak ismét foglalkoznia kell a galántai Tiszta nap (Čistý deň) nevelőintézet akkreditációjával, miután a Nagyszombati Kerületi Bíróság megszüntette az akkreditáció megvonásáról szóló határozatot.

Fordulat a galántai nevelőintézet ügyében!
Archív felvétel

A minisztérium pénteken a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy a bíróság június 26-án megszüntette a két évvel ezelőtt született határozatot. Veronika Husárová, a tárca szóvivője közölte, hogy miután áttanulmányozták a bírósági döntést, határoznak arról, milyen jogi lépéseket tesznek az ügyben.

A Tiszta nap nevelőintézet függőségekben szenvedő fiatalokkal foglalkozott, ám néhány évvel ezelőtt felmerült, hogy többeket kínozhattak az intézeten belül. Erre nem találtak végül bizonyítékot, szexuális visszaélésekre viszont igen.

Időközben megszüntették az intézet akkreditációját, Nagyszombat megye pedig döntött arról, hogy az épületében szociális otthont létesítenek, az egyik épület ügyében viszont pereskedés indult.

A bíróság döntéséről egyébként Marian Kočner is szót ejtett a pénteken elhangzott záróbeszédében a Kuciak-gyilkosság perében.

(TASR)