Forma–1 Ausztrál Nagydíj: Hamilton nyerte az idei első újított időmérőt

2016. március 19. - 08:21 | Sport

Magyar idő szerint szombaton kora reggel rendezték az idénynyitó Ausztrál Nagydíj időmérőjét a Forma-1-ben és rögtön láthattuk a szezon egyik legnagyobb újítását.

Forma–1 Ausztrál Nagydíj: Hamilton nyerte az idei első újított időmérőt
Fotó: TASR

Ez a kvalifikációt érinti, az alábbi, kieséses rendszert vezették be:

  • a 16 perces Q1-ben hét perc után 90 másodpercenként esik ki a leglassabb köridővel rendelkező pilóta, összesen heten búcsúznak ebben a szakaszban;
  • a 15 perces Q2-ben hat perc elteltével indul el a létszámcsökkentés, ismét 90 másodpercenként búcsúzik egy pilóta, mígnem már csak nyolcan maradnak;
  • a 14 perces Q3-ban öt perc után kezdenek el kipotyogni a pilóták, ismét 90 másodpercenként, így a legvégén már csak ketten csatáznak a pole-ért.

Ahogyan azt előre sejteni lehetett, mindez azt eredményezte, hogy már a szakaszok elején nagy tumultus alakult ki a pályán, senki nem akart az új szabály áldozatául esni. A Q1-ben azonban máris volt egy meglepetés, Danyiil Kvjat ugyanis csak a 18. rajtkockát kaparintotta meg. A Renault újonca, Jolyon Palmer ugyanakkor be tudta verekedni magát a Q2-be, bravúros bemutatkozás a brittől. A címvédő Lewis Hamilton volt a leggyorsabb.

A Q2 már kevésbé volt izgalmas, a csapatok leginkább csak beletörődtek a sorsukba, hogy pilótáik kiesnek. Így megesett az a csúfság, hogy a második szakasz utolsó két percében egyszerűen nem történt semmi.

A két Renault, a jó teljesítménnyel előrukkoló McLaren-Hondák, a willamses Valtteri Bottasés a két Force India búcsúzott a Q2-ben.

A Q3-ban a hazai szurkolók nagy bánatára Daniel Ricciardo volt a kiesés rendszer első áldozata. Carlos Sainz, Felipe Massa, Max Verstappen, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettelés Nico Rosberg sorrendben potyogtak ki a többiek, ami azt jelenti, hogy Hamiltoné az első rajtkocka.


24.hu