Forma–1-es pilótával lazul Dubajban a Smer-közeli oligarcha, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki

2021. december 9. - 12:09 | Belföld

A nemzetközileg körözött Miroslav Výboh Smer-közeli oligarcha feltűnt egy képen, amelyen a Forma1-es Ferrari monacói pilótájával, Charles Leclerckel ül egy asztalnál a dubaji Caviar Kaspia luxusétteremben.

A fotó szerdán a versenypilóta rajongói Instagram-oldalán jelent meg. A felvétel bizonyítja, hogy Výboh Dubajban bujkál az igazságszolgáltatás elől, az ügyész a Specializált Büntetőbíróságon korrupció miatt nyújtott be ellene vádemelést. A fotó alatt szlovák nyelvű hozzászólások is megjelentek, amelyekben hazahívják Výbohot.


Forrás: Instagram

Az Egyesült Arab Emírségek és Szlovákia között ugyan nincs kiadatási megállapodás, keresett személyek esetében viszont az arab ország általában együttműködik az Európai Unió tagállamaival, hogy megőrizzék az egymás között ápolt jó viszonyt. Viszont az uralkodó családoknak abszolút beleszólásuk van az ügyekbe, a kedvezményezett embereket pedig megvédik.

Výboh korábban Monaco tiszteletbeli szlovákiai konzulja volt, de miután személyével szemben felmerült a korrupció gyanúja, a külügyminisztérium megfosztotta ettől a címétől.

A Vámszedő-ügyben (Mýtnik) gyanúsítottként szereplő František Imrecze korábbi pénzügyőrségi igazgató és Michal Suchoba vállalkozó azt vallotta, hogy Peter Pellegrininek, amikor még a pénzügyminisztérium államtitkára volt, egy alkalommal Výboh vitt egy pezsgősdobozban 150 ezer eurónyi kenőpénzt azért cserébe, hogy támogasson, illetve szorgalmazzon egy törvénymódosítást. A 2013-as és 2014-es évben Suchoba Allexis nevű cége dolgozott a virtuális pénztárgépek 5,5 millió eurós projektjén, és az ezzel kapcsolatos törvényi hátteret kellett volna segítenie Pellegrininek.

Imrecze a vallomásában állítólag azt mondta, hogy egy kötetlen találkozón egyeztetett Pellegrinivel, és ő azt kérdezte tőle, hogy Suchoba hajlandó-e "pénzügyileg" támogatni a törvénymódosítást. Maga a pénzátadás végül a vallomások szerint a Smer egyik mecénásának tartott Miroslav Výboh közvetítésével történhetett. Imreczén kívül ezt Suchoba is megerősítette, akinek a vallomásához kötődik az elhíresült mondat, amit Výboh állítólag a viszontlátáskor mondott neki: "Pelle köszöni."


(DenníkN)