Forma-1: Lewis Hamiltont illető rasszista kijelentései miatt egymillió eurós bírságot kapott hazájában Nelson Piquet

2023. március 25. - 17:57 | Sport

Rasszista és homofób kijelentései miatt, erkölcsi károkozásért ötmillió reálos (kb. 1 millió euro) bírság megfizetésére kötelezték hazájában a brazilok háromszoros Forma-1-es világbajnokát, Nelson Piquet-t.

Forma-1: Lewis Hamiltont illető rasszista kijelentései miatt egymillió eurós bírságot kapott hazájában Nelson Piquet
Fotó: TASR/AP

Egy 2021 novemberi interjúban Piquet fajgyűlölő szavakat használt a Mercedes hétszeres világbajnokáról, Lewis Hamiltonról beszélve, aki a Brit Nagydíjon összeütközött Max Verstappennel.

A 70 éves Piquet - aki 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben bizonyult a legjobbnak az autósport elitkategóriájában - később bocsánatot kért a brit pilótától és azt mondta: rosszul fordították le a szavait. Az ex-versenyző lánya, Kelly egyébként évek óta a kétszeres vb-győztes holland Verstappen barátnője.

Tavaly nyáron egy másik felvétel is nyilvánosságra került, amelyben Piquet - a 2016-os világbajnokságról beszélve - rasszista és homofób kijelentésekkel illette Hamiltont, aki júniusban tiszteletbeli brazil állampolgárságot kapott és az F1 mezőnyének egyetlen színes bőrű pilótája.

Piquet-t négy emberi jogi szervezet perelte be erkölcsi károkozásért, azt szerették volna elérni, hogy tízmillió reálos bírságot kelljen fizetnie.

mti/para