FORMA-1: Nem jött be az új időmérő, már a következő versenyen változhat

2016. március 19. - 18:16 | Sport

Akár már a következő Forma-1-es versenyen, az április első hétvégéjén sorra kerülő Bahreini Nagydíjon más lehet az időmérő edzés lebonyolítása, miután az idénynyitó ausztrál futam szombati kvalifikációján csalódottságot keltett az új formátum.

A szabályalkotók és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei azt remélték a módosítástól, hogy a versenyautók több időt töltenek majd a pályán az időmérő alatt. A változtatás lényege, hogy a három részből álló kvalifikáció minden szakaszában - meghatározott idő elteltével - 90 másodpercenként esik ki egy-egy pilóta. Az előzetes várakozások azonban nem váltak valóra, Ausztráliában az utolsó percekben alig, vagy egyáltalán nem köröztek az autók az időmérő egyes szakaszaiban.

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szombaton azt mondta, a módosítás ötlete a FIA-tól származik, de ha a szövetség és a csapatok beleegyeznek abba, hogy ezen változtassanak, akkor ez már Bahrein előtt megtörténhet.

"Nekem más ötletem volt, én azt mondtam, hagyjuk békén az időmérőt" - tette hozzá a 85 éves brit üzletember. "Viszont az előző verseny első 10 helyezettjének az aktuális időmérőn elért idejéhez hozzáadhatunk plusz másodperceket. Csak hozzáadjuk és kész, az időmérő marad, mégis megváltozik a rajtrács, így a verseny legalább kétharmadában sokkal izgalmasabb lenne a viadal."

Az Ausztrál Nagydíj időmérőjét a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte, akinek ez volt pályafutása 50. kvalifikációs sikere.

Az 58 körös melbourne-i futam vasárnap - magyar idő szerint - 6 órakor kezdődik.


MTI/para