Forma-1: A Török Nagydíj helyettesíti a covidjárvány miatt elmaradó kanadait

2021. április 28. - 21:21 | Sport

A koronavírus-járvány miatt elmaradó Kanadai Nagydíjat a Török Nagydíj váltja a Forma-1-es versenynaptárban.

Forma-1: A Török Nagydíj helyettesíti a covidjárvány miatt elmaradó kanadait
Fotó: TASR/AP

A sorozat szerdai sajtóközleménye felidézi: a június 11. és 13. közötti versenyhétvégén azért volt szükség beugróra, mert a montreali egészségügyi hatóságok szerint a verseny megrendezése még szurkolók jelenléte nélkül is komoly veszélyt jelentene a fertőzés terjedését illetően. Az országba érkezőknek ráadásul a jelenlegi szabályok szerint két hétig karanténba kell vonulniuk, ugyanakkor a montreali verseny előtt egy héttel még Azerbajdzsánban köröz majd a mezőny. Így a tavalyihoz hasonlóan törölték az észak-amerikai viadalt, beugróként pedig Isztambul rendez majd abban az időben versenyhétvégét.

A kommüniké emlékeztet rá: 2020-ban 12 országban 17 futamra került sor a pandémia alatt, a szigorú biztonsági előírások betartásával a több mint 78 ezer koronavírustesztből mindössze 78 hozott pozitív eredményt. A mostani kiírásban pedig az eddigi 12 ezer vizsgálatból 14 mutatott ki fertőzést.

Montreal szerződését ugyanakkor a versenyek törlését figyelembe véve két évvel meghosszabbította a Forma-1, így 2031-ig biztosított a Kanadai Nagydíj.

mti/para