Forradalmi változás jön pár napon belül a parkolásban, és aki fittyet hány rá, fizethet!

2023. szeptember 26. - 12:52 | Belföld

Október 1-jén érvénybe lép a járdán történő parkolást tiltó törvénymódosítás. Azok a sofőrök, akik ezt figyelmen kívül hagyják, büntetésre számíthatnak.

Forradalmi változás jön pár napon belül a parkolásban, és aki fittyet hány rá, fizethet!
Fotó: TASR - illusztráció

A rendeletet még tavaly márciusban fogadta el a parlament, a hatályba lépését viszont 2023 októberére halasztották, hogy a városoknak elegendő idejük legyen a felkészülésre. A mostanáig érvényes jogszabály szerint az autósok akkor parkolhatnak a járdán, ha legalább 1,5 méteres területet szabadon hagynak.

A városoknak azonban van egy olyan lehetőségük, hogy parkolóhelyeket jelölnek ki a járdákon, ezt azonban táblával is jelezni kell.

Amennyiben a sofőrök október 1-je után a járdán parkolnak, és nincs kijelölve egyértelműen, hogy az adott helyen parkolóhelyek működnek, akár 78 eurós bírságot is kaphatnak.

A módosításra azért volt szükség, mert a parkoló autók gyakran nehezítették a gyalogosok haladását a járdán, emellett pedig károkat is okoztak abban.

A kerékpárok, robogók és motorkerékpárok azonban továbbra is parkolhatnak a járdákon, ahol a járda legalább 1,5 méteres szélessége megmarad, közölte a rendőrség.

Bizonyos települések már jelezték, hogy az első napokban bírságolás helyett inkább figyelmeztetni fogják a sofőröket az új törvény betartására. Peter Krokavec, a vágsellyei városi rendőrség parancsnoka például a TASR hírügynökségnek elmondta, nem fognak azonnal büntetni, a szabálysértéseket pedig aszerint kezeli a rendőrség, hogy azok mekkora veszélyt jelentenek.

(TASR/Markíza)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: parkolás, járda