Forró felszólította a Sólymosékat és Simonékat, hogy lépjenek vissza, de ők hallani sem akarnak róla

2023. augusztus 12. - 14:54 | Belföld

A Kékek-Híd, a Szövetség és a Magyar Fórum, valamint a köré csoportosuló pártok sem tervezik, hogy visszalépnek a szeptemberi parlamenti választások előtt. Erről a pártok vezetői szombaton az RTVS Sobotné dialógy című műsorában.

Forró felszólította a Sólymosékat és Simonékat, hogy lépjenek vissza, de ők hallani sem akarnak róla
Fotó: TASR - illusztráció

A Szövetség elnöke, Forró Krisztián a műsorban felszólította a másik két magyar érdekeltségű párt vezetőjét, hogy lépjenek vissza az indulástól.

Mikuláš Dzurinda, a Kékek-Híd párt vezetője kijelentette, indulnak a szeptember 30-i választáson. „Ma úgy érzem, nálunk csak az árak európaiak, minden más messze van Európától” – hangsúlyozta.

A Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt kijelentette, ha visszalépnének a politikai küzdelemtől, a magyar választóknak nem lenne más lehetőségük, "csak egy olyan alternatívára szavazni, amely akár Ficóval is végződhet".

Tibor Gašpar korábbi rendőrfőnök pénteki letartóztatásával kapcsolatban mindhárman egyetértettek abban, hogy a további lépéseket a rendvédelmi hatóságokra kell hagyni.

Dzurinda és Simon kijelentették, hogy bíznak a bűnüldöző szervekben, szerintük „ha elkezdjük megkérdőjelezni a demokratikus intézményeket, az már a vég kezdete”.

Simon elutasítja, hogy az ellenzék politikai üldözéséről vagy a választások előtti harcról lenne szó. „Örülök, hogy a rendőrség profin viselkedik, és nem veszi figyelembe, hogy mikor lesznek a választások” – tette hozzá. Forró bízik benne, a rendőrség döntése megalapozott.

A pártvezetők szerint célzott támogatásra van szükség az energiaárak kapcsán. Úgy látják elsősorban a gáz importja és ára a probléma .Simon szerint a keleten kívüli egyéb országok kínálatára kell összpontosítani. Forró hozzátette: a kérdést nemcsak szlovákiai, hanem magasabb szinten is koordináltan kell megoldani.

Az ország eladósodottságának megoldását például a reformokban vagy az államigazgatás hatékonyabbá tételében látják. Simon szerint a magasabb területi egységeket is modernizálni kell. Forró hozzátette, az államnak többet kellene segítenie az önkormányzatoknak projektekkel, és hatékonyabban kellene felhasználniuk az európai forrásokat is. Dzurinda elsősorban a gazdaság beindítására koncentrálna.


(parameter)