Forró köztársaságielnök-jelölt lesz, de ennél súlyosabb döntéseket is hozhat a Szövetség kongresszusa – Interjú

2023. november 29. - 19:50 | Belföld

Várhatóan Forró Krisztián lesz a Szövetség jelöltje a jövőre esedékes köztársaságielnök-választáson, legalábbis őt javasolja majd a párt elnöksége a kongresszusnak. A Szövetség december 9-én tisztújító kongresszust tart, ezen a küldöttek a párt vezetőségéről is döntenek, amely a sikertelen szeptemberi parlamenti választás után lemondott. Nem kizárt azonban, hogy Forró a pártelnöki posztért is indul. Várhatóan változik majd a párt alapszabálya is, a platformok a jelenlegi formájukban megszűnhetnek, vagy legalábbis jelentősen korlátoznák a párton belüli hatásköreiket. Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét kérdeztük.

Forró köztársaságielnök-jelölt lesz, de ennél súlyosabb döntéseket is hozhat a Szövetség kongresszusa – Interjú
Fotó: Cséfalvay Á. András

A Szövetség Elnöksége a héten úgy döntött, hogy önt javasolja a köztársaságielnök-jelölti posztra a kongresszusnak. Miért vállalta ezt a jelölést?

Úgy gondolom, hogy a felvidéki magyarságnak kell egy saját jelölt, aki hangot ad annak, hogy itt vagyunk, részei vagyunk ennek az országnak, és aktív részesei akarunk maradni a továbbiakban is.

A nyelvünk megőrzése, a kultúránk megőrzése miatt, a megmaradásunk szempontjából fontos, hogy legyen saját köztársaságielnök-jelöltünk.

Milyen eredménnyel lenne elégedett? Pontosabban mit szeretne elérni a jelöltséggel, tudva, hogy ténylegesen túl nagy esélye nincs ezen a választáson?

Azon kell dolgoznunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el, a közösségünk szempontjából is az a fontos, hogy minél jobb eredményt tudjunk felmutatni. Most elsősorban erre kell összpontosítani.

De konkrétabban tudna mondani egy számot? Az MKP eddigi legsikeresebb önálló elnökjelöltje Bárdos Gyula volt, aki 2014-ben 5,1%-ot kapott. Ez a cél? Meg tudja ezt esetleg haladni? Ilyen eredménnyel már elégedett lenne?

Azon kell dolgoznunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

Nincs konkrét cél, amit el kellene érni, nem határoztunk meg egy számot, hogy mi az, ami már jó eredmény. Meg kell mutatnunk a közösségünknek erejét, és erre kell összpontosítani.

2019-ben Menyhárt Józsefet indította az akkori MKP, aki viszont a választás előtt két héttel visszalépett egy másik jelölt javára. Ilyen alku esetleg előfordulhat a jelenlegi választás során is, vagy ezt most kizártnak tartja?

Ilyen alku biztosan nem lesz.

A hivatalos jelöltséghez szükség lesz 15 ezer támogató aláírásra is. Mikor indul az aláírásgyűjtés?

Amennyiben a Szövetség Kongresszusa megerősíti a jelölésemet, az utána következő hétfőn, vagyis rögtön a kongresszus után megkezdjük az aláírásgyűjtést.

Tehát mindenképpen a választók aláírásaival akarják biztosítani a jelöltséget? Nem gondolkodtak azon az egyszerűbb megoldáson, hogy esetleg valamelyik parlamenti pártot kérik meg, hogy biztosítsa 15 parlamenti képviselője aláírását, ami kiválthatná a 15 ezer aláírás összegyűjtését?

Mindenképpen a közösségi aláírásgyűjtést fogjuk választani, én magam is szeretném gyűjteni az aláírásokat, találkozni szeretnék az emberekkel, a választóinkkal, meg akarom hallgatni a véleményüket. A személyes kapcsolattartásra az ilyen aláírásgyűjtés remek alkalom, ezt ki is fogjuk használni, hogy minél több emberrel kerüljünk ismét kapcsolatba.

A Szövetség december 9-i kongresszusa egyben tisztújító kongresszus is, a választások után ön és a párt vezetése felajánlotta lemondását. Indul újra a pártelnöki posztért? Az elnöki posztra az MKP Platform javasolhat jelöltet, született már döntés?

Erről a platform még nem döntött. Amint megszületik a döntés, természetesen szívesen tájékoztatom a nyilvánosságot.

Korábban felmerült az a lehetőség is, hogy a Szövetség közgyűlése módosíthatja a párt alapszabályát. Azt is lehetett hallani, hogy az MKP Platform szeretné, ha a párton belül megszűnnének a platformok. Ezt meg tudja erősíteni? Erről már döntöttek a párt vagy az MKP Platform szervei?

Az alapszabály módosítására szükség van, javítani kell a párt működését, hatékonyabbá kell azt tenni. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy megmaradjon a párt sokszínűsége, mert ebben a sokszínűségben rejlik az egyediségünk. Ezért a párt működésében, párt szerkezetében valószínűleg lesznek változások, de a párt sokszínűsége továbbra is megmarad.

Ez mit jelent a gyakorlatban? A platformok megszűnnek, de lesz valami más helyettük, vagy nem szűnnek meg a platformok, csak átalakulnak?

Ez azt jelenti, hogy a párton belüli véleménykülönbségek megmaradhatnak, hiszen nem gondolkodunk egyformán, nem látjuk egyformán a világot, de a párt működését hatékonyabbá tesszük.

Tehát akkor megszűnnek a platformok? Ezt fogják javasolni a kongresszuson?

Nem, még egyszer mondom, most nem a platformokra összpontosítunk.

Ha az ideológiai platformok működni szeretnének tovább, annak semmi akadálya nem lesz.

Értem, tehát a platformok maradhatnak, de nem kapcsolódnak majd a platformokhoz az egyes pártszerveken belüli arányok? Tehát például megszűnik majd az az előírás, hogy a párt elnökségébe a tagok felét az MKP Platform választhatja meg, míg a másik felét a másik két platform? Ilyen és ehhez hasonló változásokra lehet számítani?

Amennyiben az alapszabály módosul, akkor valóban előfordulhat, hogy nem lesznek ilyen megkötések a párt egyes szerveire vonatkozóan. Csak ismételni tudom, hogy a párt szerkezetének a módosítását tervezzük, a párt működését akarjuk hatékonyabbá tenni.

Erről már megszületett a megállapodás? Kész az alapszabály-módosítás? Ha jól tudom, akkor ezt a párt grémiumának kell konszenzussal elfogadnia, ebben a testületben pedig mindegyik platform azonos arányban van jelen.

Igen, a grémium hozott ezzel kapcsolatban döntést, pontosabban a grémium megegyezésre jutott, de ezt természetesen a kongresszusnak még jóvá kell hagynia. De a kongresszus után, amikor már végleges lesz a döntés, részletes tájékoztatást adunk majd.

A kongresszus az új alapszabálynak megfelelően folyik majd, vagy még a jelenlegi szabályok lesznek rá érvényesek?

A jelenlegi szabályoknak megfelelően fog elindulni, de amennyiben megváltozik az alapszabály, akkor az új szabályok szerint fog folytatódni és befejeződni.

A párt elnökét jelenleg az MKP Platform, az alelnökét az Összefogás Platform jelölheti, az országos tanács elnökét pedig a Híd Platform. Ez így marad majd az új szabályok szerint is?

Akiket érint ez a kérdés, pontosabban ez a tervezett módosítás, azok tudni fogják a választ ezekre a kérdésekre. Természetesen tájékoztatjuk majd az összes küldöttet és az illetékes pártszerveket is.

Lajos P. János