Forró Krisztián lesz a Szövetség első elnöke, de csak a párt alakuló kongresszusa után

2021. szeptember 19. - 19:20 | Belföld

A Magyar Közösség Pártja Kongresszusa is elfogadta a Szövetség alapszabályát, így elhárult minden akadály az egységes párt megalakulása elől. A küldöttek Forró Krisztiánt javasolják a Szövetség elnökének, az MKP platformjának a vezetője Berényi József lesz. Berényi néhány hete még háttérbe akart vonulni, mert a Szövetség célkitűzései között nem szerpelt a területi autonómia követelése. Az MKP platformjának vezetője szerint az utolsó hetekben ebben a kérdésben is előrelépés történt.

Forró Krisztián lesz a Szövetség első elnöke, de csak a párt alakuló kongresszusa után
Fotók: Cséfalvay Á. András

Vasárnapi kongresszusán a Magyar Közösség Pártja is megszavazta a Szövetség alapszabályát és alapító dokumentumait, ezzel elhárult az utolsó akadály is a Szövetség megalakulása elől. Az egységes párt várhatóan október 2-án tartja majd alakuló közgyűlését.

Forró Krisztián lett a Szövetség elnökjelöltje

A küldöttek megválasztották a Szövetség elnökjelöltjét is, ez a poszt ugyanis a hárompárti alku alapján az MKP-t illeti. A Szövetség első elnöke tehát Forró Krisztián lehet, ezt azonban még meg kell erősítenie a párt alakuló kongresszusának is. A posztra egyedül Forrót jelölték, így megválasztása nem okozott meglepetést.

„Útkereszteződéshez értünk, tanulnunk kell az elmúlt időszak hibáiból, így sokkal erősebbé válhat a felvidéki magyarság” – értékelte az MKP kongresszusának eredményét, a Szövetséghez való csatlakozást Forró Krisztián, a Szövetség leendő elnöke.

Az MKP platformja lesz a legerősebb formáció az új pártban, Forró szerint ez biztosíték arra, hogy az MKP elvei érvényesülni fognak az új pártban is.

Berényi második körben lett platformelnök, habár korábban vissza akart vonulni

Sokkal élesebb küzdelem folyt az MKP platformjának vezetői posztjáért, akit csak a második fordulóban sikerült megválasztani. Az első fordulóban a Berényi József-Gubík László-Őry Péter hármasból senki sem kapott 50 százalékos többséget, a második fordulóba Berényi és Gubík jutott 76 illetve 74 vokssal.

A második fordulóban Berényi József nyert 96:82 aránnyal, így ő irányíthatja majd az MKP platformját a Szövetség megalakulása után. „Szeretnénk a Magyar Közösség Pártja által képviselt értékeket tovább vinni az új pártban is” – jelentette ki a frissen megválasztott platformelnök.

Berényi annak ellenére jelöltette magát, hogy néhány hete még azt mondta: ha nem kerül bele a párt alapvető célkitűzései közé a területi autonómia követelése, akkor hátrébb lép, és nem jelölteti magát az új párt vezető tisztségeire.

Megváltozott álláspontját azzal magyarázza, hogy a Szövetség alapdokumentumai, elsősorban a párt célkitűzései időközben módosultak.

„Nemcsak a kollektív bűnösség elutasítása, a nyelvhasználat kérdése és a logó tekintetében módosult, hanem változott abban a tekintetben is, hogy a Preambulumban megneveztük azt a három dokumentumot, ami alapján kidolgozzuk az új párt közös programját” – pontosított a Paraméternek Berényi József.

Ez a három dokumentum a három elődpárt dokumentumait jelenti. „Benne van a Híd Polgári vízió című programja, benne van a mi önkormányzatisági programunk és benne van az Összefogás programja is.

Így a téma, a területi önkormányzatiság témája él tovább, ez adta meg a lehetőséget, hogy ebben a munkában továbbra is részt vegyek” – mondta Berényi, hangsúlyozva, hogy az MKP vonatkozó dokumentumában nem területi autonómiáról, hanem területi önkormányzatiságról van szó.

Azt sem tartja problémának, hogy őt csak a második körben választották meg a platform élére. „Demokratikus párt vagyunk, nem lehet arra számítani, hogy mindig csak egy jelölt lesz egy posztra” – mondta az MKP platformjának leendő vezetője.

Forró bízik Berényiben

Forró Krisztián arra számít, hogy az új párt elnökeként is jó lesz az együttműködése Berényi Józseffel.

„Ez nagyon fontos, hiszen elnökként az MKP platformjának és a többi platformnak az elnökével is jó kapcsolatot kell majd ápolnom” – mondta a Paraméternek Forró.

Az MKP kongresszusa további 7 tagot jelölt a Szövetség Elnökségébe, közülük 6-ot regionális alapon választottak meg. Elnökségi tag lesz például Bárdos Gyula és Farkas Iván is. Hivatalosan ők is a Szövetség alakuló kongresszusán válnak az új párt elnökségének tagjává.

Az Összefogás és a Híd kongresszusai már korábban kimondták, hogy csatlakoznak a Szövetséghez, a következő napokban a három párt vezetői aláírják az egyesülésről szóló szerződést, majd a dokumentumokat benyújtják a belügyminisztériumba. A jogi bejegyzést követően, várhatóan október másodikán, Komáromban tarthatja majd meg alakuló kongresszusát a Szövetség.

Lajos P. János