Forró Krisztián: Ma itt egységet teremtettünk, nem pedig egyformaságot – Interjú

2021. október 2. - 21:46 | Belföld

Somorján megtartotta alakuló közgyűlését a Szövetség, amelyen a korábbi hárompárti megállapodás értelmében Forró Krisztiánt, az MKP jelöltjét – és elnökét – választották meg az új párt elnökévé.

Forró Krisztián: Ma itt egységet teremtettünk, nem pedig egyformaságot – Interjú
Fotó: Barak Eszter

Létrejött az új közös párt, a Szövetség, ön lett az első elnöke. A tárgyalások is azt mutatták, hogy nem volt egyszerű a megegyezés. A három párt három platformként megmarad a továbbiakban is. Pártelnökként hogy látja, nehéz lesz őket együtt tartani? Hogyan fog ez működni a jövőben?
Ez csak úgy fog működni, hogyha felül tudunk emelkedni azon, hogy vannak különböző ideológiák, vannak itt különböző nézetek, és vannak különböző vélemények. Csak akkor tudunk majd sikeresen működni, ha ezeken felül tudunk emelkedni.

Ezért emeltem ki a beszédemben, hogy türelemre, bizalomra és munkára van szükség. Ez a három elem ez nagyon fontos lesz a jövőben.

És azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ma itt egységet teremtettünk, de nem pedig egyformaságot.

Pártelnökként előfordulhat olyan helyzet, hogy például az MKP platformjával, a korábbi párttársaival szemben kell fellépnie. Ebből a szempontból mit vár a platformokkal való kommunikációtól?

Én úgy vélem, hogy nem szabad „senki ellen menni”, senkit támadni. A Szövetség nem arról szól, hogy egymást legyőzzük, vagy másokon felülkerekedjünk. Itt a kompromisszumos megoldásokat kell keresni mindenképpen, ahogy az ideológiai ellentéteken is felül kell kerekednünk. Nem egymást kell legyőznünk, hanem egymással együttműködve a közös sikerért kell dolgoznunk.

A beszédében említette, hogy a szlováksággal is együtt kell működni, mert itt élünk velük együtt ezer éve. És a szlovák pártok felé is tett egy gesztust, azt mondta: „minden szlovák párt, amely ennek az országnak, a felvidéki magyaroknak, és az általunk lakott régióknak a sikerében érdekelt, számíthat a partnerségünkre”. Hogyan képzeli el az együttműködést a szlováksággal, a szlovák pártokkal?

Én bízom benne, hogy ők is érdekeltek abban, hogy együttműködjenek egy közösség képviselőivel, amely több mint 8 százalékot tesz ki Szlovákiában. Ha komolyan gondolják azt, hogy ez az ország sikeres legyen, akkor szintén keresni fogják az együttműködést.

Mi mindenképpen érdekeltek vagyunk abban, hogy minden olyan szlovák párttal együtt tudjunk működni, amely az ország sikerében érdekelt, a felvidéki magyarság sikerében érdekelt, illetve azon nemzetiségek sikerében, amelyek velünk együtt élnek.

Szintén nagyon fontos, hogy érdekeltek legyenek a régió sikerében is, ahol élünk, tehát Dél-Szlovákia és Kelet-Szlovákia sikerében.

A szövetség negyedik tagjának a szlovákiai, a felvidéki magyarságot nevezte. Ez mit jelent pontosan? Hogyan fog működni a kommunikáció ezzel a „negyedik taggal”, vagy a választóikkal, ha ezt a kifejezést így lehet fordítani?
Minden esetben keresni fogjuk a lehetőséget, hogy a „negyedik taggal” is tudjuk tartani a kapcsolatot. Nélkülük nem működhet, nem megvalósítaható. Tehát a programalkotásnál, a stratégia felvázolásánál, felépítésénél és a jövőkép kialakításánál is mindenképpen számítunk rájuk, velük együtt szeretnénk ezt alakítani. Ez a szövetség nem csak három párt szövetségéről szól, hanem a teljes felvidéki magyarság szövetségéről.

A következő feladat a pártépítés szempontjából a regionális struktúrák létrehozása. Tart attól, hogy lesznek olyanok, akik nem akarnak átigazolni az MKP-ból a Szövetségbe?

Aki komolyan gondolja azt, hogy itt szükség van egy közös érdekképviseletre, és az egységben érdekelt, az megtalálja a helyét ebben a Szövetségben.

Van három platform, biztos vagyok benne, hogy ezekben mindenki megtalálja a maga helyét, ha valóban tenni szeretne a közösségért és dolgozni akar érte.

A pártépítés meddig fog tartani, mikor alakulhatnak ki a megyei, a járási struktúrák?

Minél előbb meg kell alakulniuk, tekintettel arra, hogy jövőre előttünk állnak a helyi és a megyei választások. Nem önmagunkkal kell foglalkoznunk, hanem alternatívát és jövőképet kell felvázolni a polgárok, az emberek számára.

Lajos P. János