Forró: vállalom a felelősséget, Mózes: a Szövetség Elnökségének le kellene mondania

2023. október 1. - 11:56 | Belföld

A Szövetség Elnöksége várhatóan hétfőn elemzi a választás eredményét. Forró Krisztián pártelnök kijelentette, hogy vállalja a politikai felelősséget. Mózes Szabolcs alelnök a választások éjszakáján arról beszélt, hogy a párt elnökségének le kellene mondania.

Forró: vállalom a felelősséget, Mózes: a Szövetség Elnökségének le kellene mondania
Fotók: Cséfalvay Á. András

Ötödik alkalommal maradt parlamenten kívül az MKP vagy az a politikai formáció, amelynek valamilyen formában tagja a Magyar Koalíció/Közösség Pártja is a részét képezi. A most Szövetségként induló társaság 4,34 százalékot, 130 183 szavazatot kapott. Forró Krisztián pártelnök a választás másnapján közzétett Facebook-bejegyzésében kijelentette, hogy vállalja a felelősséget.

„Az ellenszél óriási volt, de ez nem lehet kifogás. Bár igyekeztem mindent megtenni a sikerért, mert hittem benne, a politikai felelősséget, természetesen, vállalom” – írta bejegyzésében Forró.

Azt nem mondta el, hogy mit jelent, hogy vállalja a felelősséget, lemond-e posztjáról. Hangsúlyozta azonban, hogy „történelmi eredményt” értek el.

„Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a pártelnökére sem szavazott ennyi ember” - írta nyilatkozatában Forró.

A pártelnök egyébként a választás éjszakáján, az eredmény ismeretében nem jelent meg a sajtó előtt. Az utolsó szereplése még hajnali három óra előtt volt, amikor a Szövetség bejutásra állt: az eredmények 67 százalékos feldolgozottságnál a pártnak 5,2 százalékos eredményen állt, ami még parlamenti képviseletet eredményezett volna. „Mi maradunk, megvárjuk a végeredményt, mielőtt bármit nyilatkoznánk” – mondta akkor Forró Krisztián.


Forró Krisztián

Mózes: át kell gondolni, hogyan lehet ezt újraindítani

Habár a sajtó képviselői maradtak a párt székházában, Forró többet már nem nyilatkozott, pedig állítólag ő is a székházban volt. A negatív eredményt Mózes Szabolcs, a párt alelnöke kommentálta az újságíróknak. „Az látszik, hogy ilyen eredménnyel nincs bejutás, elemezni kell az adatokat, meg kell nézni például, hogy milyen volt a részvétel a déli járásokban – mondta az alelnök. – Azt is meg kell nézni, hogy akik a szlovák pártokra szavaztak, miért őket választották.”

Szerinte meg kell nézni azt is, hogy hogyan lehet folytatni a Szövetség politikáját. „Át kell gondolni, hogy milyen módon lehet ezt újraindítani” – válaszolta arra a kérdésre, hogy lehetséges-e még az etnikai alapú politizálás Szlovákiában. Forrónál konkrétabb volt a felelősségvállalás kérdésében is.

„Az én személyes véleményem az, hogy a teljes elnökségnek le kellene mondania, hiszen a cél a parlamentbe jutás volt – mondta Mózes. – Ez szerintem a politikai kultúra része.”

Mózes Szabolcs

Nagy József: ártott a szakadás, de a média is

Nagy József, a párt elnökségi tagja már a kudarc ismeretében azt hangsúlyozta, hogy sokkal jobb eredményt értek el, mint 2020-ban. „Százalékosan és abszolút számokban is, igaz, sajnos nincs meg az 5 százalék” – mondta a Paraméternek Nagy. Szerinte szombaton kevesebb magyar választó szavazott szlovák pártokra, és a Híd sem vitt el annyit, mint 2020-ban.

„Azonban ez még mindig nem elég, nekünk az 5 százalék átlépése a cél” – jelentette ki a politikus.

Ő elsősorban a kommunikáció hibájának tartja, hogy nem sikerült bejutniuk. „A nagyvárosokban élő magyarokat nem tudjuk elérni” – véli Nagy. Ezt azonban nem elsősorban a párt hibájának tartja. „Nem kommunikáltunk rosszul, hiszen mintegy 20 százalékkal többen szavaztak ránk, mint 2020-ban” – mondta Nagy.

Nagy József (jobbra)

Azt elismerte, hogy nem tett jót az eredménynek, hogy a Híd Platform jelentős része májusban elhagyta a Szövetséget.

„Elbizonytalanított egy réteget, amely korábban a Szövetség választói voltak” – mondta Nagy.

Szerinte azonban ez a média hibája is. „Úgy állították be, mintha a párt fele elment volna, pedig ez nem volt igaz” – jelentette ki Nagy.

- lpj -