Forró volt a helyzet Szilason, tűzoltókkal volt tele a falu (FOTÓK)

2022. szeptember 1. - 15:09 | Régió

Nagyszabású nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott szerdán Szilason (Komáromi járás).

Forró volt a helyzet Szilason, tűzoltókkal volt tele a falu (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció (További képekért kattints a fotóra!)

A Profound Gyakorlat elnevezésű nemzetközi projekt több helyszínen – Szlovákiában, Magyarországon és Romániában – zajlik, és több száz szakember együttműködésével valósult meg.

A terepgyakorlaton egészen élethű szituációkat teremtenek és oldanak meg, egyebek mellett a Duna és a Tisza folyók párhuzamos áradásának szimulációjára is sor került.

A Profound Gyakorlat célja a magyarországi, szlovákiai és romániai árvízvédelmi civil szervezetek együttműködésének javítása. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a résztvevő szervezetek lehetőséget kapnak közös képzési és bevetési keretrendszer kidolgozására, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusával összhangban.

A gyakorlat augusztus 30-án vette kezdetét három helyszínen: kedden Romániában Szatmárnémetin, szerdán Szlovákiában, Szilason, Magyarországon pedig Vásárosnaményen. A teljes körű gyakorlatra szeptember 1. és 3. között kerül sor Dunaújvárosban, ahol hat ország tűzoltócsapatai vesznek részt.

Az egyes szituációkat úgy alakították ki, hogy a résztvevő szakemberek, önkéntes tűzoltók, vízimentők szoros együttműködésére legyen szükség. A környezeti katasztrófától kezdve a lakosság evakuálásán át az egészségügyi ellátásig mindennel találkoztak a résztvevők.

A gyakorlat során a csapatoknak az árvízvédelmi feladatok mellett többek közt kárfelmérést, vízi- és búvármentést, személykeresést, elsősegélynyújtást és magasabb szintű egészségügyi ellátást, pszichoszociális segítségnyújtást is kellett végezniük.

A gyakorlat kezdeményezéséért és koordinálásáért Profound projekt vezető partnere, a Budapesti Tűzoltó Szövetség felel a Magor Egyesülettel együttműködve, a gyakorlat társpartnere pedig Szlovákiát képviselve a szilasi önkormányzat, valamint a helyi önkéntes tűzoltó testület volt.

„Egy európai uniós pályázatról, egy nagyszabású katasztrófavédelmi és árvízvédelmi gyakorlatról van szó, amelyben Szlovákiát Szilas község, valamint a térség önkéntes tűzoltó testületei képviselik. Azt próbáljuk modellezni, hogy a Tiszán és a Dunán párhuzamosan érkezik az árhullám, ezért az érintett országokban megkezdődnek a munkálatok. Az éjszakai órákban a csapataink elutaztak Dunaújvárosba, ahol megközelítőleg négyszáz fővel folytatódik a gyakorlat” – nyilatkozta a Paraméternek Tóth Péter, Szilas község polgármestere, hozzátéve, az esemény célja, hogy felmérjék, mennyire tudnak együttműködni a civil szervezetek bizonyos káresetekkor.

„Ez a gyakorlat számunkra egy 18 hónapos projekt befejezése, úgymond a záróvizsgája. A helyi tónál árvízi mentést modelleztünk, létesítettünk egy kis házat, amelynek a tetején rekedt két személy, őket, valamint két fuldoklót kellett kimenteni a vízből. A tónál egyúttal építettünk egy 200 méter hosszú árvízvédelmi gátat – azt próbáltuk modellezni, hogy mi történne, ha hasonló árvíz alakulna ki, mint 1965-ben” – jegyezte meg Tóth Péter.

A szilasi gyakorlaton 14 önkéntes tűzoltó testület vett részt a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járásból, valamint Magyarországról.

„A csapatok már az érkezésükkor különféle feladatok elé voltak állítva: autó volt az árokban, amelyből ki kellett menteni az utasokat, továbbá az egyik, faluba vezető úton kidőlt fa állta az útjukat, ezt minden önkéntes testület a saját elgondolása szerint oldotta meg, este pedig volt egy értékelés, amelyen egyeztették, mi mindent oldottak meg jól és mit lehetett volna másképp. Ez tehát nem bemutató volt, hanem egy gyakorlat, amelyből tanulni lehetett” – zárta a polgármester.


(fl)