FOTÓK: „Fico, gyere ki!” – több ezer ember skandálta a pozsonyi megemlékezésen

2024. február 22. - 09:52 | Belföld

Több ezer ember gyűlt össze szerda este a pozsonyi Szabadság téren, hogy megemlékezzen Ján Kuciak újságíróról és menyasszonyáról, Martina Kušnírováról meggyilkolásuk hatodik évfordulóján. Cséfalvay Á. András fotóriportja a helyszínről.

FOTÓK: „Fico, gyere ki!” – több ezer ember skandálta a pozsonyi megemlékezésen
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Hasonló megmozdulásokat tartottak mintegy harminc városban országszerte, és külföldön is. A fővárosban egyperces csenddel kezdődött a megemlékezés, majd Ján Kuciak szülei és Martina Kušnírová édesanyja szólt a tömeghez. A sajtó, nemzetközi szervezetek, civil szervezetek képviselői, és művészek is színpadra léptek.

„Elég volt Ficóból!”, „Fico, gyere ki!”, „Gyávák!”, „Szégyen!" - skandálta a tömeg. A demonstrálók azt üzenték a kormánynak, hogy nem fognak elbújni, és nem hajtanak fejet.

Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg a galántai járásbeli Nagymácsédon, a házukban. A rendőrség álláspontja szerint valószínű, hogy az oknyomozó újságíró munkája volt az indíték. Három jogerős ítélet született az ügyben. A tettesek, Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Kapcsolódó cikk:

Kušnírová: “Hat évvel ezelőtt, ebben az időpontban még beszéltem telefonon a lányommal. Még élt”


(TASR, CsA)