FOTÓK: Így jutnak el a Komáromban gyártott hajók a Balatonra

2023. július 5. - 18:25 | Külföld

A Sió-csatornán át a Balatonhoz úsznak a Komáromban készült új hajók, ez viszont vízszintcsökkenéssel jár.

FOTÓK: Így jutnak el a Komáromban gyártott hajók a Balatonra
Fotók: Balatoni Hajózási Zrt. - Facebook (További képekért kattints a fotóra!)

11 centivel csökkent a Balaton vízszintje, ebből 6,5-ért felel az új kompok és hajók negyven éve nem látott vontatása a Sión – mutatott rá a 444.hu.

A komáromi SAM Shipbuilding and Machinery két kompot és két katamaránt gyártott a magyar Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) számára. A hajók a Balatonon fognak közlekedni, és a hajózási társaság 2030-ig tervezett modernizációja első szakaszának részei - közölte a BAHART.

„A korszerű hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a közlekedésben is fontos szerepük lesz. A Balaton körüli települések lakosai könnyebben tudnak majd közlekedni a tó két partja között" – közölte a BAHART.

A rendszerváltás óta nem érkeztek új hajók a Balatonra. A hajóflotta Komáromból a Dunán, a Sió-csatornán keresztül jutott el a Balatonig.

A tó lehető legkisebb vízszintcsökkenése mellett sikerült feljuttatni az új kompokat, illetve katamarántestű hajókat a Balatonra – állítja a vízügy. A két új komp és a két katamarántestű személyszállító június 3-án, hétfőn haladt át az utolsó akadályon, vagyis a nemrég átépített siófoki zsilipen.

„40 éve nem történt ilyen mértékű korszerűsítés a balatoni hajózásban. Azonban nemcsak a hajók beszerzése, hanem a szállításukat végző flotta teljesítménye is egyedülálló a balatoni hajózás történetében. Még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió csatornán át a Balatonra. A BAHART, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a hajógyár, valamint a szállításban közreműködő további partnervállalatok munkatársainak felkészültségének köszönhetően a flotta akadálymentesen teljesítette a 400 km-es útvonalat” – emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a hajók érkezése kapcsán.

Közleményük szerint a modern technológia segítségével olyan ügyesen sikerült adagolni a vizet a siófoki zsilipeken keresztül, hogy a tó szintje a nagyszabású akció következtében csak 6,5 centiméterrel csökkent. A vízszint természetes csökkenése 4,5 centiméter volt júniusban, így összesen 11 centiméterrel csökkent a tó szintje.

Az eresztés komoly feszültségeket keltett a fürdőzők elmaradása miatt aggódó parti önkormányzatok körében, a meteorológusok azonban nyugalomra intenek, mondván, "a tó természetes vízkészletcsökkenése átlagosnak valószínűsíthető".

Az összeszerelést követően forgalomba álló kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód – Badacsony, valamint Siófok – Balatonfüred – Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot.


(444.hu/para)