A főügyész jelen lesz a Lučanský halálát megelőző események rekonstruálásakor

2021. január 7. - 16:07 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész személyesen fog részt venni a Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány halálát megelőző események rekonstruálásán.

A főügyész jelen lesz a Lučanský halálát megelőző események rekonstruálásakor
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

Erre azután kerítenek sort, hogy kiértékelték a kamerafelvételeket, illetve a számítógépes hálózatokról letöltött, a cellaajtók nyitásával és zárásával összefüggő adatokat, és összevetették azokat a tanúvallomásokkal. Žilinka erről a parlament védelmi bizottságának csütörtöki ülése után tájékoztatott.

Hozzátette: valószínűleg most először fordul elő, hogy ilyen ügyben maga a főügyész felügyeli a büntetőeljárást.

„Garantálom a parlamenti képviselőknek és az egész társadalomnak, hogy a büntetőeljárás keretében minden szükséges lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság. Ha teljesülni fognak a fegyelmi vagy büntetőjogi felelősségre vonás feltételei, erre is sor kerül majd”

– fűzte hozzá.

A bizottság tagjait Žilinka arról is tájékoztatta, hogy részben a december 29-ei és december 30-ai eseményekkel, részben pedig Lučanský december 9-ei megsérülésével összefüggésben büntetőeljárás indult hivatali hatáskörrel való visszaélés, testi sértés bűncselekménye, valamint hivatalos személy általi akadályoztatás ügyében.

Az eljárás keretében a főügyész elmondása szerint vizsgálni fogják többek között azt is, hogy Lučanský sérüléseit okozhatta-e másik személy, illetve hogy a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) dolgozói minden, a volt rendőrfőnök egészségi és mentális állapotának megfelelő intézkedést elvégeztek-e, és gondoskodtak-e a fogvatartott életének és egészségének védelméről.

TASR