A főügyész úgy gondolja, a sokat emlegetett 363-as paragrafus módosítása tisztán politikai témává vált

2022. augusztus 22. - 19:03 | Belföld

A Büntető törvénykönyv 363-as paragrafusának módosítása már tisztán politikai témává vált, nem pedig szakmai kérdéssé – írta a közösségi hálón Maroš Žilinka főügyész.

A főügyész úgy gondolja, a sokat emlegetett 363-as paragrafus módosítása tisztán politikai témává vált
Maroš Žilinka (TASR)

„Tényleg a Btk. 363-as paragrafusának módosítása a társadalom legfőbb problémája? – tette fel a kérdést Žilinka, hangsúlyozva, hogy évek óta elismert és működő jogorvoslati eszközről van szó. A főügyész azzal folytatta, hogy vajon elsődlegesen nem az emberek megélhetési problémáival kellene-e foglalkozni.

A Btk. 363-as paragrafusának módosítását az OĽaNO javasolja a jogállamba vetett bizalom erősítése jegyében. A párt két képviselője, Milan Vetrák és Lukáš Kyselica terjeszti elő a módosítást, amely alapján csak a legsúlyosabb ügyekben és a legnagyobb hibáknál lehetne alkalmazni ezt a jogorvoslatot. Nem vonatkozna például a büntetőeljárás megindításának felülvizsgálására. Az előterjesztők úgy vélik, a koalíciós partnerekkel való egyeztetés alapján a módosítási javaslat második olvasatba kerülhet a parlamentben, utána pedig széles körű vitát javasolnak róla.

TASR